1 mei 2018

Basteicafé: De vestingwerken bij Nijmegen

Nijmegen is bijna een nieuw centrum voor natuur en cultuurhistorie rijker! Net vóór de officiële opening op zondag 20 mei organiseert De Bastei al een aantal activiteiten. Op donderdag 17 mei kun je naar de derde editie van het Basteicafé. Drie sprekers vertellen deze avond over de ontwikkelingen inzake de vestingwerken van de belangrijke vestingstad Nijmegen. Opkomst, uitbouw, uitbreiding, ondergang en gedeeltelijke transformatie naar een romantisch stadspark. Het Basteicafé is boven in De Bastei, van 19.30 tot 22.00 uur. De entree bedraagt 5 euro. Let op: er is beperkt ruimte, dus je moet je wel van tevoren aanmelden via onze website www.debastei.nl. De presentatie van deze avond is in handen van Eric Brouwer. De muzikale ondersteuning wordt verzorgd door Berry Cloosterman op harp.

De sprekers deze avond zijn: Historicus Jan Willemsen gaat in op de ontwikkeling van vestingwerken in Nederland en de gevolgen daarvan voor vestingstad Nijmegen tussen 1591 en 1874. Wie waren verantwoordelijk voor deze ingrepen en hoe zagen deze vestingwerken er toen uit?

Jan Rutte, lid van het Gilde Nijmegen, zoomt in op de westelijke vestingwerken in het Kronenburgerpark. In de westzijde van de vestingmuur werden drie torens gebouwd: de Kronenburgertoren of Kruittoren, de Roomse Voet en de Jacobstoren. Na de sloop van de vestingmuren in het park bleef in het westen honderd meter muur met de drie torens intact; daar werd een romantisch wandelpark gecreëerd. 

Femke de Roode, stadsarcheoloog van de gemeente Nijmegen, vertelt over de ontwikkeling van de stadsverdediging van Nijmegen. Ze gaat in op nieuwe inzichten in de ontwikkeling van de stadsverdediging van Nijmegen, naar aanleiding van de bouw van De Bastei. Het archeologisch-bouwhistorisch onderzoek, dat voorafgaand aan de bouw in 2015-2018 aan de voet van de Valkhofheuvel en in de Stratemakerstoren is uitgevoerd, heeft namelijk verrassende vondsten opgeleverd. 

De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen, telefoon 024 – 3297070. Voor meer informatie en aanmelden: www.debastei.nl.