24 april 2018

Zorgtoerisme Rijk van Nijmegen: aandacht voor toegankelijkheid mindervaliden

Bestemmingen binnen het Rijk van Nijmegen moeten toegankelijker worden voor mensen met een beperking. Om dat te realiseren is het project “Zorgeloos op vakantie in Rijk van Nijmegen” gestart. Deelnemende gemeenten zijn Nijmegen, Heumen, Beuningen, Wijchen, Mook en Middelaar en Berg en Dal. Zo`n 15% van de Nederlanders kampt met een beperking en de helft daarvan is 65 jaar of ouder. Voor deze mensen is een dagje uit of een weekendje weg niet zo vanzelfsprekend. In de laatste vijf jaar is het aantal vakanties van 65-plussers gestegen met 13%. 37% van de ouderen die niet op vakantie gaat, doet dit niet omdat de juiste voorzieningen ontbreken. Het aantal 65-plussers zal de komende jaren alleen maar toenemen. Dinsdagmiddag was er in hotel Erica in Berg en Dal een event, waarbij belangstellenden informatie kregen over de toegankelijkheid voor mindervaliden en het belang er van in het kader van toerisme. Een kleine 50 mensen, waaronder ondernemers, waren hierbij aanwezig. Wethouder Sylvia Fleuren, tevens aanjager van het project, legde het ontstaan van het idee uit en liet weten dat er inmiddels contact is met Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken. “Wij zijn uitgenodigd om in mei een pitch te geven om dit project verder te brengen naar een grensoverschrijdende samenwerking”, vertelde Fleuren. De tekst is van DeGroesbeek.nl zie de foto’s

 

Projectleider is Tessa Groenen. Zij liet weten dat het project moet zorgen voor een economische impuls, een verbeterde toegankelijkheid voor mindervaliden en meer bekendheid in de regio als “toegankelijk voor iedereen”. De doelgroep bestaat uit gezinnen en stellen waarvan één van de twee minder valide is, of een lichte zorgvraag heeft. Om het project tot een succes te maken worden er arrangementen gevormd en onderzoeken verricht. Tevens wordt er een marketingplan opgesteld.

Gerard de Nooij is oprichter van Ongehinderd.nl, een website en app met alle info over toegankelijke vrijetijdslocaties in Nederland, en sprak over zijn ervaringen als rolstoelgebruiker. De Nooij heeft sinds zijn 23e een dwarslaesie door een motorongeval. “Er zijn veel hindernissen. Zo is een avondje in de kroeg bijna niet te doen, omdat ook de toiletten daar minder toegankelijk zijn. Eindhoven heeft dat slim aangepakt door openbare rolstoeltoiletten te realiseren”, zei hij. De Nooij liet vervolgens wat voorbeelden zien van goed bedoelde voorzieningen, die toch niet helemaal zijn gelukt.

Online boeken: info ontbreekt

Ook het online boeken kwam ter sprake. Volgens De Nooij klopt de toegankelijkheidsinformatie op diverse websites niet, of ontbreekt deze zelfs. Veel medewerkers van bijvoorbeeld hotels weten ook niet hoe ze zich moeten gedragen tegenover iemand met een beperking. “Dat leidt tot ongemakkelijke situaties”. De Nooij zegt zich gastvrij te voelen wanneer hij ziet dat er kleine aanpassingen zijn gedaan. “Dan is er in ieder geval aan gedacht. Samen moeten we de regio toegankelijk maken”.

Workshops

Tijdens het event konden aanwezigen ook deelnemen aan één van de drie beschikbare workshops. Die gingen over de Ongehinderd.nl-app, het online boeken en de huidige aanwezige voorzieningen in de gemeente Berg en Dal voor mensen met een beperking. Men hoopt het project in de toekomst uit te kunnen breiden.