27 maart 2018

Coalitiebesprekingen Berg en Dal gaan beginnen

GROESBEEK – Maandagavond 26 maart is er een begin gemaakt met de coalitiebespreking om een nieuw college in de gemeente Berg en Dal te vormen. Het betrof een eerste verkenningsronde, die openbaar te volgen was. CDA Berg en Dal won de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente en mag de kar gaan trekken. De partij haalde vier zetels en zal aanvankelijk samen met Polderbreed en GroenLinks Berg en Dal (beiden 3 zetels) een vierde partij zoeken om op 12 zetels te komen. Volgens D66 moet dit een partij zijn, waardoor alle kernen zich goed vertegenwoordigd voelen. Dat zou dan, gezien de polder al vertegenwoordigd is, VOLG of GVP kunnen zijn. GroenLinks en CDA liggen echter op verschillende punten uit elkaar. Het gaat om zaken waar veel discussie over is, zoals windmolens, vuurwerkvrije zones, een autovrij Groesbeek-centrum en een tram/trein door Groesbeek. GroenLinks wil al deze dingen, CDA juist niet. Volgens Rona Vree (GroenLinks) zijn er geen breekpunten. Tekst en foto’s Remco Wildeman, deGroesbeek

De huidige coalitie bestaat uit CDA, Groesbeekse Volkspartij (GVP), Gemeente-, Jeugd- en Sportbelangen (GJS), Polderbreed, VOLG en Voor Berg en Dal. De laatste partij heeft in de afgelopen 3,5 jaar geen wethouder geleverd. GJS en Polderbreed hebben op de helft van de termijn een wethouderswissel doorgevoerd. Alex ten Westeneind (GJS) nam het stokje over van Ria Barber (Polderbreed). Verder waren Sylvia Fleuren (CDA), Sjaak Thijssen (GVP) en Erik Weijers (VOLG) 3,5 jaar lang wethouder.

De zes coalitiepartijen hebben ook ná de verkiezingen een ruime meerderheid: 15 zetels. De zes partijen kunnen goed door één deur en hebben de afgelopen 3,5 jaar het beleid gevoerd. De eerste twee jaar betrof voornamelijk het harmoniseren (gelijktrekken) van het Millingse, Ubbergse en Groesbeekse beleid; een zware klus, maar het is geklaard. Een constructie met deze zes partijen (of vijf ervan) zoals de afgelopen collegeperiode is dan ook niet ondenkbaar, al willen lijsttrekkers liever niet weer een wethouderswissel. Er moeten 4 tot 5 wethouders komen.

Er zijn nog wat opties, zeker met 11 fracties in de raad. De lijsttrekkers reageerden maandagavond eerst op de verkiezingsuitslag en feliciteerden de fracties die winst hebben behaald. Daarna zijn er afspraken gemaakt over het formatieproces. Daaruit bleek dat een meerderheid een breed gedragen coalitieprogramma wil en geen algemeen raadsprogramma. CDA, VOLG, Voor Berg en Dal en SG zien liever wél een raadsprogramma en wanneer dit niet lukt pas een coalitieprogramma. Verder noemden partijen de voor hun belangrijke thema’s voor de komende 4 jaar: duurzaamheid, burgerparticipatie, leefbaarheid, landschap en zorg en welzijn.

Door de coalitiebespreking openbaar te doen is voor inwoners duidelijk hoe het nieuwe college wordt gevormd. Dit wordt gedaan in het kader van transparant bestuur. CDA gaat de komende week in De Mallemolen afzonderlijk (in beslotenheid) met alle fracties praten. Een tweede openbare bijeenkomst is op 5 april 2018 om 19:00 uur in het gemeentehuis. Dan wordt de voorkeurscoalitie bekend gemaakt en bevindingen uit de CDA-gesprekken teruggekoppeld.