17 maart 2018

Informatiecentrum WO II komt in Nijmegen

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en de gemeente Nijmegen gaan, met ondersteuning van Provincie Gelderland en het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds), een Informatiecentrum over de Tweede Wereldoorlog realiseren. Dat kondigden zij vrijdag 16 maart aan bij de aftrap van het initiatief. De locatie wordt de Lindenberg, dichtbij de Waalbrug en het Valkhofpark; plekken die bij de bevrijding van Nijmegen een belangrijke rol hebben gespeeld. Het Informatiecentrum wordt in 2018 ingericht krijgt nog een naam. De opening is begin 2019 gepland. De bezoeker krijgt een โ€˜belevenisโ€™ van de beklemming van oorlog en het gevoel van vrijheid. De aftrap vond plaats in de Steigerzaal van de Lindenberg met medewerking van  wethouder Bert Veldhuis van Nijmegen, Wiel Lenders van het Bevrijdingsmuseum, Jan Jacob van Dijk van de provincie Gelderland en Arie Keijzer van de Lindenberg. Zij sneden een grote taart aan, als startsein.  Ook wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal was hierbij aanwezig. zie de foto’s

 

Het Informatiecentrum komt in een ruimte aan de voorkant van de Lindenberg en moet een knooppunt en ontmoetingsplek worden voor allerlei initiatieven rondom WOII in Nijmegen en de regio. Het is een historisch, toeristisch en educatief informatiepunt voor individuele bezoekers en groepen. Vanuit het informatiecentrum kunnen routes door de stad en regio starten. Daarnaast worden er programmaโ€™s aangeboden voor bezoekers van bijvoorbeeld scholen of cruises.

Nijmegen wil met het Informatiecentrum de herinnering aan WOII meer voor het voetlicht brengen en een relatie leggen tussen de geschiedenis en de actualiteit van het vrijheidsthema. Met de regiogemeenten in het Rijk van Nijmegen en Lingewaard en overige initiatiefnemers werkt de gemeente ook aan een agenda met activiteiten in aanloop naar de herdenking van het bombardement, 75 jaar Market Garden, frontstadperiode, Rijnlandoffensief, en de bevrijding in 2019 en 2020. Het realiseren van het informatiecentrum is een belangrijke stap. Naar verwachting zullen de komende periode meer initiatieven werkelijkheid worden, zoals een volledig gemoderniseerd Nationaal Bevrijdingsmuseum. 

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum neemt de exploitatie van het centrum op zich. De gemeente Nijmegen, de provincie en het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) dragen financieel bij aan de oprichting van het Informatiecentrum in de Lindenberg. Ook doet de gemeente Nijmegen jaarlijks een bijdrage aan de exploitatie. Het Informatiecentrum staat vanuit Herinneringstoerisme op de Investeringsagenda Arnhem-Nijmegen.

Nota Herinneringstoerisme 1940-1944/45

Om het herinneringstoerisme in Gelderland een impuls te geven, heeft de provincie Gelderland in samenwerking met veel partijen de Nota Herinneringstoerisme 1940-1944/45 vastgesteld. Gelderland investeert daarmee in het verbeteren van samenhang, samenwerking en kwaliteit, het versterken van het aanbod en het vergroten van de aandacht bij het publiek. Het gaat om een bedrag van ruim 4 miljoen euro. Aangevuld met een bedrag van ongeveer 3 miljoen van het vfonds. Zo draagt de provincie bij aan de in 2016 opgerichte Stichting Wereldoorlog 2 Gelderland en aan het op te richten informatiepunt in Nijmegen, nu verbonden met Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Al eerder heeft Gelderland bijgedragen aan een nieuw informatiecentrum in Arnhem, dat gelieerd is  aan het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek.