13 maart 2018

Leden politieke partij GJS volgen AED-cursus

Alex ten Westeneind, Arnold Driessen, Brenda Nieborg, Femke van Kuijk, Jos van Campen, Karel Spann en Theo van der Velden zijn een ervaring én certificaat rijker. De 7 leden van de lokale politieke partij Gemeente-, Jeugd- en Sportbelangen (GJS) hebben maandagavond op sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn deelgenomen aan de cursus BLS (Basic Life Support)/AED. Voor hen was het de eerste keer. De training werd gegeven door voorzitter Alex Janssen van EHBO Millingen aan de Rijn/Kekerdom. De deelnemers kregen via filmpjes wat uitleg over onder andere de bloedsomloop en de werking van de longen, alvorens de reanimatie-oefeningen op poppen konden beginnen. Belangrijk bij een echte reanimatie is dat er ook goed op de eigen veiligheid wordt gelet, benadrukte Janssen. zie ook de video

In de 4 uur durende sessie werd tevens de werking van een Automatische Externe Defibrillator (AED) uitgelegd. Een belangrijk hulpmiddel tijdens het reanimeren, want het apparaat kan het hartritme middels een elektrische schok herstellen en legt precies uit wat je moet doen. Bij een hartstilstand moet er binnen zes minuten actie worden ondernomen.

In Millingen aan de Rijn zijn 19 AED’s aanwezig, weet Theo Burgers van de lokale EHBO. De helft daarvan hangt buiten in een kast, voor de overige AED’s moet men naar binnen. Die zijn vanwege openingstijden van bijvoorbeeld winkels dus niet altijd toegankelijk en EHBO Millingen aan de Rijn/Kekerdom wil daar wat aan doen. Er moeten meer AED’s naar buiten.

Alle cursisten keerden met een certificaat huiswaarts. Die is twee jaar geldig, maar het advies is om jaarlijks een training te volgen. De kosten van de cursus bedragen gemiddeld zo`n € 30,-, maar diverse zorgverzekeraars vergoeden dat.