4 maart 2018

Vier mogelijke locaties voor nieuwe basisschool Berg en Dal

De gemeente Berg en Dal heeft op dit moment vier locaties in beeld waar zich mogelijk een nieuwe basisschool kan vestigen. Twee daarvan zijn in Groesbeek. De overige locaties zijn gelegen in Beek-Berg en Dal en Millingen aan de Rijn. 

Het voormalig DAC-gebouw aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek is één van de potentiële locaties. Dat wordt nu gebruikt door Pluryn voor dagbesteding van cliënten. Het gebouw ernaast, de voormalig Gerardus Majella-school, is de tweede Groesbeekse optie. Clown Kwibus zit daar nu. In Beek-Berg en Dal heeft men het Kulturhus in gedachten. Het gaat om de plek waar de bibliotheek zit en onderzocht wordt of de bieb intern naar de foyer kan verhuizen. De huidige school in Millingen aan de Rijn heeft nog vijf lokalen vrij en is daarmee de vierde optie.

Op dit moment wordt er per locatie gekeken naar de verbouwingskosten. Wethouder Erik Weijers verwacht dat de kosten voor de locatie in Millingen aan de Rijn het laagst zijn, omdat daar nu al een school zit. “Maar dat is ook afhankelijk van wat de initiatiefneemsters precies met hun eigen school willen”, zegt hij. Hoe hoog de kosten zullen zijn is nog weinig over te zeggen.

Het nieuwe college van burgemeester en wethouders beslist uiteindelijk wat de definitieve locatie wordt. “Als de kosten binnen het budget blijven hoeft het niet naar de raad, maar die kan het wel agenderen. Mocht het budget overschreden worden, dan zal het hoe dan ook een raadsvoorstel worden”, legt Weijers desgevraagd uit.

Er loopt op dit moment nog een zaak tegen het besluit van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W). Het ministerie gaf goedkeuring voor de komst van de school, maar Stichting Primair Onderwijs Condor uit Beek-Berg en Dal heeft daar bezwaar tegen. De uitspraak van de rechter is op 28 maart.

De gemeenteraad van Berg en Dal stemde in de zomer van 2017 in ruime meerderheid voor de komst van een nieuwe school. De nieuwe basisschool zal 50 weken per jaar open zijn, elke werkdag van 08:00 uur tot 18:00 uur.

De school hoopt de deuren in augustus 2018 te kunnen openen.