28 februari 2018

EXPOSITIE IN HET KERKJE VAN PERSINGEN. “NATUUR….ONBEGRENSD?”

 

Zaterdag 3 en Zondag 4 maart exposeren Hans Bisschop (fotografie), Mieke van Eupen (grafiek en schilderijen) en Gradi Schoenmakers (keramiek) in Het Kerkje van Persingen, Persingensestraat 7, 6575 JA, Persingen. Beide dagen van 11.00 – 17.00 uur.

Hans Bisschop exposeert met  foto’s uit diverse werelddelen, met als sub-thema extreme landschappen. Hij bezoekt vele landen en is geïnteresseerd in het ontdekken van landschappen met menselijke invloeden, maar ook de onbewoonde gebieden waar de natuur het voor het zeggen heeft. Deze laatste, de natuur zonder menselijke invloeden, laat hij zien in deze expositie. De kwetsbaarheid om je bloot te stellen aan deze natuur, om deze wereld met landschappen in zijn kern te ervaren is een heel bijzondere belevenis. Je bent een klein onderdeeltje van dit immense landschap. Ontzag voor de directe en onbeteugelde kracht van de wildernis, zo elementair en ongerept dat menselijk aanwezigheid er amper indruk maakt, maar ook de kans niet krijgt deze te beïnvloeden. Dit brengt hij tot uiting in zijn fotowerk, het extreme, waar de natuur geen menselijke regel accepteert. Naast het fotograferen van landschappen, houdt Hans zich ook bezig met o.a. reis- en portretfotografie.

Mieke van Eupen exposeert met grafiek en schilderijen. Zij woont al ruim 40 jaar in de prachtige Ooijpolder en vindt daar veel inspiratie voor haar werken. Ook de natuur elders levert onderwerpen aan voor haar werken, maar ook de oude stad Nijmegen, haar geboortestad, weet zij mooi vast te leggen. Mieke is eerst begonnen met schilderen, vooral aquarel, en daar kwam in de loop der jaren acryl en pastelkrijt bij. De laatste jaren ligt het accent op grafiek, met name etsen en houtsneden. Bij het etsen gaat haar voorkeur uit naar droge naald en vernis mou, vaak nog extra bewerkt met aquatint. Omdat elke afdruk apart met de hand wordt afgedrukt zijn er nooit twee afdrukken precies hetzelfde!

Gradi Schoenmakers, beeldend kunstenaar met  keramiek, presenteert een verbeelding van de nog levende flora/fauna  in de diepzee-wereld. Dit, omdat het voortbestaan van m.n. koraal, sterk afhankelijk is van de nonchalante houding van de mens. Het is al bewezen dat de opwarming van onze aarde een klimaatsverandering geeft: opwarming, dat ook de watertemperatuur laat stijgen en hierdoor sterft het koraal massaal.