5 februari 2018

Goede start voor Rechtswinkel Berg en Dal

GROESBEEK – Er lijkt aardig wat behoefte aan een rechtswinkel in de gemeente Berg en Dal. Dat bleek zondag in het voorzieningenhart in Groesbeek tijdens de openingsdag van de rechtswinkel. Zo`n 85 mensen uit verschillende kernen in de gemeente waren hierbij aanwezig.  Deze rechtswinkel is een plek waar mensen uit de gemeente Berg en Dal terecht kunnen voor gratis juridisch advies of hulp. Nu moet men daarvoor naar Nijmegen. Initiatiefneemster is Lesley Albers en in totaal is er een vaste club van 9 vrijwilligers. Ook zijn er adviseurs op afroep beschikbaar. “Omdat iedereen gewoon binnen kan lopen zullen er ook moeilijke vragen bij zitten die voor ons niet zo snel te beantwoorden zijn. Dan bellen we met de adviseurs en maken we een nieuwe afspraak”, legt Albers uit.  Deze week zijn de spreekuren gestart. Die zijn in de eerste maand allemaal in het voorzieningenhart, daarna op meerdere locaties in de gemeente. “We moeten eerst even kijken hoe het loopt, vandaar dat er voor nu is gekozen voor één locatie”, geeft Albers aan.  De spreekuren in het voorzieningenhart zijn op de maandagavond en vrijdagmiddag. Notariskantoor Mostart & Timmermans gaf zondag een presentatie over wat een rechtswinkel precies doet en er werd ook een quiz gehouden. Die quiz werd uiteindelijk gewonnen door wethouder Sjaak Thijssen. Hij liet weten dat de gemeente Berg en Dal positief tegenover het initiatief staat, omdat het laagdrempeliger is dan direct een advocaat inschakelen. Hij heeft vertrouwen in de continuïteit van de rechtswinkel en gaf aan dat er waarschijnlijk een subsidie wordt verstrekt. “Dat kan ik bijna niet weigeren, anders krijg ik de rechtswinkel achter mij aan”, grapte de wethouder. Albers over de subsidie: “Die hebben wij aangevraagd en het gaat om 1500 euro om op te starten. Dat geld is onder andere bedoeld voor het huren van ruimtes, telefoonkosten, kosten voor drukwerk en de organisatie van themabijeenkomsten “. Foto’s en tekst: Remco Wildeman, zie deGroesbeek.