27 januari 2018

Boekpresentatie Wonen aan de Straatweg…. Van Vrouwendaal tot Bronheuvel in Beek

Zaterdagmorgen 27 januari vond in het museum Mooi Nederland in Beek, bij Boekhandel Antiquariaat  Supplement,  het boek “Wonen aan de Straatweg…. Van Vrouwendaal tot Bronheuvel” gepresenteerd. De presentatie startte met een toespraak door  voorzitter Maurits Schneemann,  waarna burgemeester  Mark Slinkman zijn eigen toespraak hield en daarbij vertelde, dat hij binnenkort op slecht enkele meters van Museum Mooi Nederland aan de van Randwijckweg in Beek gaat wonen. Hij kreeg als eerste het boek aangeboden. Ook de andere medewerkenden aan het boek kregen er een aangeboden, waarna een toast op het slagen van dit project werd uitgebracht.  Tevens was er voor de vele belangstellenden de gelegenheid om het boek te komen en dit te laten signeren door Annemiek Lukassen (kenner  van de eigendomsgeschiedenis van  panden in Beek en Ubbergen) en Pieternel Coenen-van Kerkhoff  (kunsthistorica). Dit boek ‘Wonen aan de Straatweg’ geeft per (verdwenen) huis een beeld van het dagelijks leven aan de huidige Ubbergseweg (Nijmegen) en Rijksstraatweg (Ubbergen) door de eeuwen heen. Het start bij de voormalige gemeentegrens tussen Nijmegen en Ubbergen, het Vrouwendaal, en eindigt bij de grens van de vroegere Heerlijkheid Ubbergen. Het boek is rijk geïllustreerd met honderden foto’s, prenten, bouwtekeningen, aktes, advertenties, kaarten, ansichtkaarten van de huizen, bewoners en omgeving. Annemiek Lukassen verrichtte jarenlang onderzoek naar de geschiedenis van percelen in de voormalige gemeente Ubbergen. Pieternel Coenen-van Kerkhoff is kunst- en architectuurhistorica en schreef de teksten. ‘Wonen aan de Straatweg’ is een initiatief van de Stichting Margot van Boldrikfonds uit Beek-Berg en Dal. zie de foto’s

 

 

 

  In 2013 werden de bestuursleden Annemiek Lukassen (kenner  van de eigendomsgeschiedenis van  panden in Beek en Ubbergen) en Pieternel Coenen-van Kerkhoff  (kunsthistorica) door onze bevriende stichting Margot van Boldrikfonds aangezocht om,  naar analogie van ‘Van Natte Beek tot Hondsbeek’, de bouw- en  bewonersgeschiedenis van huizen aan de Straatweg in de  vroegere  Heerlijkheid Ubbergen te onderzoeken, beginnend bij de  vroegere gemeentegrens met Nijmegen (het Vrouwendaal) en  eindigend bij de grens met Beek (het landgoed Bronhuize).

Hij kreeg het boek aangeboden. Ook veel medewerkers aan het boek kregen een boek! Tijdens een doorlopende diavoorstelling had men de gelegenheid een boek te kopen tegen de prijs van € 27.50  en het kon laten signeren door de  samenstelsters. Dit kon overigens ook later de dag, tussen  14.00 en 16.30 uur. werd opnieuw de diapresentatie  vertoond.

Verbindingsweg onder de stuwwal:

De huidige ‘Straatweg’ is al 2000 jaar een belangrijke verbindingsweg tussen Nijmegen en Duitsland. Aan de weg, die onderaan de stuwwal ten oosten van Nijmegen naar de huidige Duitse grens loopt, daar is ook een lange bewonersgeschiedenis aan verbonden.

Van onbekend naar bekend:

 

Geschiedenis van 2000 jaar belicht: