25 januari 2018

Theaterwerkplaats Spelemeien speelt ‘Leukelo’

Theaterwerkplaats Spelemeien neemt het publiek mee naar het dorp Leukelo, waar het leven van de kleurrijke inwoners zich afspeelt rond de friettent van Frieda. De voorstelling ‘Leukelo’ is op woensdag 31 januari, maandag 5 februari en woensdag 7 februari te zien in dorpshuis De Sprong in Ooij.  “Toneel is mijn passie. Het is mijn grootste droom om op het podium te staan en te laten zien wat ik kan,” vertelt Femke, die in de nieuwste voorstelling van dagbestedings-theaterwerkplaats Spelemeien de rol van Frieda speelt: “Maar het leukste van Spelemeien vind ik gewoon dat de hele groep steeds bij elkaar komt.” De tien spelers met een verstandelijke beperking – Dirk, René, Paul, Percy, Marleen, Femke, Jeroen, Marsha, Lars en Romano – treffen elkaar elke maandag en woensdag in de theaterzaal van Dorpshuis De Sprong in Ooij. Vanuit oefeningen en improvisaties weten zij jaarlijks samen met hun begeleiders een zelfverzonnen voorstelling in elkaar te zetten. “Spelemeien is een theaterwerkplaats,” legt Jeroen, deelnemer van het eerste uur, uit: “We doen hier dans en toneel en muziek. En we maken voorstellingen en die voeren we ook zelf uit.” De dagbestedingswerkplaats is onderdeel van VOF Allemeien, een kleinschalige particuliere zorgorganisatie uit Persingen. De spelers zijn afkomstig uit Nijmegen, Persingen en Groesbeek.  ‘Leukelo’ is woensdag 31 januari, maandag 5 februari en woensdag 7 februari te zien in dorpshuis De Sprong, Prins Bernhardstraat 3 te Ooij. Aanvangstijd van de voorstelling is steeds 13.30u. Kaarten zijn voor €4,- te verkrijgen aan de kassa.

Frietje mét 
 
Het publiek maakt tijdens de voorstelling kennis met de markante inwoners van Leukelo: kattenvrouwtje Marijke, tuinmannen Theo en Henk, oude zeur Wim, breakdancers Tyler en Max, onhandige boer Guus, de goedlachse burgemeester, de ondeugende tai chi’er en radioman Jo. Zij verzamelen zich bij de friettent op het dorpsplein, waar eigenaresse Frieda zich over hen ontfermt. “Tot Frieda er op een dag de buik vol van heeft,” verklapt Jeroen. Maar… zou dat van de friet zijn, of van iets anders?
 
In deze vrolijke familievoorstelling wordt gedanst, gezongen en gelachen, en volgens speler René bevat de voorstelling naast “frietjes” (“toneelfrietjes” licht Percy toe, want je kunt ze niet echt eten) zelfs “schreeuwen” en “ballet.” Lars: “Het is dit jaar weer een superleuke voorstelling, dus mensen moeten allemaal komen kijken.”
 
Stralen op het podium
‘Leukelo’ is de twaalfde voorstelling die het gezelschap ten tonele brengt. Het publiek wordt altijd weer geraakt: er kan hartelijk gelachen worden, er is ontroering en bovenal vaak verbazing, want een voorstelling van de Spelemeiers is nooit een gangbare voorstelling. Alles wat er te zien en te horen is komt rechtstreeks uit het eigen(wijze) zijn van spelers, die elk op hun eigen niveau het beste van hun kunnen laten zien. Vaak verloopt eenzelfde voorstelling nooit hetzelfde en improviseren de spelers er van alles bij. Loesje is één van de twee vaste begeleiders: “Wat een voorstelling van Spelemeien bijzonder maakt is dat het mensen verrast. Ik denk dat het publiek verbaasd zal zijn over wat de spelers, ondanks hun beperkingen, allemaal wél kunnen. Over hoe goed ze alles kunnen onthouden, en kunnen zingen en dansen. En over hoe ze stralen op het podium.”
 
Zenuwen en “toi toi toi”
De afgelopen maanden hebben de spelers hard geoefend. “Dit is mijn tweede voorstelling,” vertelt Lars: “Wat ik leuk vind aan toneelspelen is dat je andere personages kan nadoen. Maar ik ben wel zenuwachtig voor de voorstelling, ik vind het steeds weer spannend.” Ondanks haar podiumervaring zijn ook Femke deze zenuwen niet vreemd: “Iedere keer ben ik weer bang dat ik mijn tekst vergeet.” Paul lijkt het hoofd koeler te houden: “Allemaal goed de best doen en toi toi toi.”
 
Data / tijden / prijzen
‘Leukelo’ is woensdag 31 januari, maandag 5 februari en woensdag 7 februari te zien in dorpshuis De Sprong, Prins Bernhardstraat 3 te Ooij. Aanvangstijd van de voorstelling is steeds 13.30u. Kaarten zijn voor €4,- te verkrijgen aan de kassa.

Bij de ingang van de zaal staan net als voorgaande jaren de kleurrijke tekeningen van Paul tentoongesteld, waarop alle scènes van de voorstelling treffend zijn vastgelegd. “Paul echt prachtig mooie tekeningen gemaakt,” aldus de maker zelf.