21 januari 2018

Opening European Green Capital 2018 Nijmegen

Zaterdagmiddag vond in de St. Stevenskerk te Nijmegen de ceremonie met officiële overdracht plaats van de “European Green Capital”. Nijmegen is in 2017 door de Europese Commissie verkozen tot European Green Capital 2018 en daarmee een jaar lang de duurzame hoofdstad van Europa. Zaterdag 20 januari was de officiële aftrap  van het European Green Capital jaar 2018. De burgemeester van de Duitse stad Essen droeg de titel officieel over aan de burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls.

 

Nijmegen is de eerste Nederlandse stad die deze eretitel draagt. Er is twaalf maanden lang aandacht voor de verduurzaming van steden in Nederland en de rest van Europa. Met congressen, publieksactiviteiten, duurzame evenementen en showcases staat Nijmegen, mede namens Nederland, model voor de verandering van verstedelijkte gebieden in Europa. Klimaatverandering, maar bijvoorbeeld ook bevolkingsgroei, zetten het leefklimaat in steden onder druk. Welke problemen en gevaren levert dat op voor inwoners en natuur? En hoe kunnen steden hier oplossingen voor vinden of er zelfs kansen van maken?    

Vrijdag 19 januari 2018 startte het driedaagse Wondertuin Festival dat bruist van duurzaamheid. Met bijdragen van o.a. André Kuipers en Jan Terlouw, toonaangevende muziek van o.a. Linde Schöne en het ensemble Fuse, internationaal theater, kunst en vooral veel ruimte voor iedereen die Nijmegen tot de groene hoofdstad van Europa maakt.

Het officiële welkom voor iedere belangstellende was zaterdagavond op het Kelfkensbos. Burgemeester Bruls en commissaris Vella doen om 20.00 uur de openingshandeling, dan start het Green Capital-jaar met de luchttheaterprimeur ‘Hotel Watercage’, gespeeld door Theater Tol uit België. Dat laatste ging herlaas niet door omdat de kraan die daarvoor nodig was te instabiel was op het Kelfkensbosplein. Kijk op: https://greencapital2018.nl/ en https://www.wndrtn.nl/

EU Green Capital

Nijmegen volgt in het rijtje van onder meer Stockholm, Hamburg, Kopenhagen, Bristol, Ljubljana en Essen (na Nijmegen is Oslo in 2019 Green Capital) en heeft de titel verdiend door jarenlang hard te werken aan vergroening en verduurzaming. Volgens de Europese jury is Nijmegen als geen ander in staat om inwoners, bedrijven en overheid bij elkaar te brengen onder de gezamenlijke noemer van een groene stad. Daardoor lukt het Nijmegen (als kleinere Europese stad in het rijtje winnaars) toch om bijzondere prestaties neer te zetten. Dat is een goed voorbeeld voor de vele middelgrote steden die Europa telt.