24 december 2017

Duizenden lichtjes op Canadese erebegraafplaats Groesbeek

Bij alle 2.619 graven van de gesneuvelde militairen op de Canadese begraafplaats in Groesbeek zijn op kerstavond brandende kaarsen geplaatst door vele honderden vrijwilligers onder wie veel kinderen. Het eerbetoon vond in Groesbeek voor de tweede keer plaats. Het was voor Groesbeek de tweede keer dat de lichtjes op kerstavond werden ontstoken. Landelijk werden deze avond op 276 erevelden kaarsjes aangestoken. Deze lichtjestraditie startte in 1991 in Holten, en is overgewaaid uit Scandinavië. Elk jaar sluiten zich meer lichtjescomités bij deze bijzondere herdenking aan.  Rond de duizend mensen waren naar Groesbeek gekomen voor dit eerbetoon. Het is de bedoeling dat de kaarsje 48 uur blijven branden. “Deze kaarsen brengen letterlijk licht in de duisternis’’, sprak wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal de aanwezigen op het ereveld toe. Na het plaatsen van de lichtjes werd de “Last Post” gespeeld en werd als eerbetoon een stiltemoment gehouden. Ook in Nijmegen werd, zij het nu voor de eerste keer, een lichtjesceremonie gehouden op de militaire begraafplaats Jonkerbos. zie de foto’s