13 december 2017

Prestatie afspraken Berg en Dal: Betaalbaar wonen voor huurders in 2018

Woningcorporaties Waardwonen en Oosterpoort, gemeente Berg en Dal en de Huurders Vereniging Woonbelang en Huurdersvereniging Millingen aan de Rijn tekenden op 11 december de prestatieafspraken voor 2018. Belangrijke thema’s zijn betaalbare woonlasten, aandacht voor mensen die moeilijk kans maken op een woning, aandacht voor mensen met een zorgvraag, goede kwaliteit van de woningen en leefbaarheid. 

Betaalbaar wonen

Woonlasten gaan verder dan de maandelijkse huur van een woning. Onder woonlasten vallen ook eventuele servicekosten, gas, water en licht, gemeentelijke heffingen en verzekeringen. In 2018 hebben betaalbare woonlasten voor huurders prioriteit. Woningcorporaties investeren onder andere in duurzame en kwalitatief goede woningen en zorgen voor woningen die passen bij het inkomen. Alle partijen werken aan bewustwording van de huurder over wat zij zelf kunnen doen. Besparingstips zijn daarom ook onderdeel van de aanpak. Daarnaast werken de partijen aan een gezamenlijke werkwijze om huurachterstanden terug te dringen en proberen zij zo vroeg mogelijk mensen met financiële problemen te helpen. 

Voldoende passende woningen

Voldoende passende woningen verhogen de kans van slagen bij het vinden van een woning. In 2018 is er bijzondere aandacht voor jongeren, kleine huishoudens, ouderen en mensen met een zorgvraag. De corporaties onderzoeken hoe zij deze groepen het best kunnen huisvesten. Bijvoorbeeld door het aantal lotingwoningen te verhogen zodat starters in aanmerking kunnen komen. Of door ouderen te informeren over woningaanpassingen. En door te onderzoeken of specifiek projecten voor jongeren kunnen worden ontwikkeld. De gemeente gaat iedere inwoner die 18 jaar wordt informeren over de toewijzing van sociale huurwoningen zodat zo vroeg mogelijk gestart wordt met de opbouw van meettijd.

Leefbare wijken

Een leefbare wijk draagt bij aan plezierig wonen. In 2018 werken de partijen samen aan de leefbaarheid rondom huurwoningen. De woningcorporaties en de gemeente zijn zichtbaar in de wijken door de inzet van buurtbeheerders, bewonersgroepen en sociale teams in de wijk. Buurtbemiddeling blijft een belangrijke partner voor alle partijen om in te zetten bij overlast of burenruzies. In 2018 hebben de partijen bijzondere aandacht voor bijvoorbeeld bewoners met sociale problemen en verward gedrag en mensen met dementie. Ook is er veel aandacht voor participatie van bewoners en beheer van de openbare ruimte.

Samen werken aan een fijn thuis

De betrokken partijen leveren hiermee ook in 2018 een bijdrage aan een samenleving waar mensen uit alle levensfasen en inkomensklassen prettig, gezond en veilig kunnen wonen. Zo realiseren zij een fijn thuis voor hun huurders, zowel nu als in de toekomst.