28 november 2017

BOER PEER , documentaire van Daan Jongbloed

Monument voor het ouderwetse boerenleven. Een intiem portret van een zeldzaam sobere man.
Boer Peer uit Maliskamp leefde bijna 100 jaar in zijn vervallen boerderij waar hij tot aan zijn dood stug doorboerde. Vergezeld door de stilte van het Brabantse platteland wachtte hij de terugkeer van de Duitsers af.  Documentairemaker Daan Jongbloed uit Ooij wist het vertrouwen te winnen en filmde Peer de laatste tien jaar van zijn leven. Boer Peer, een intiem portret van een zeldzaam sobere man, ging op het Nederlands Film Festival 2017 in première. Peer Smulders leefde als een kluizenaar. Zonder douche, warm water, tv, radio, koelkast of andere luxe. Bijna honderd winters bracht hij door naast de houtkachel. Op een gaspitje kookte hij zijn dagelijkse kost, aardappels met spek en een pot sperziebonen of spinazie. Droog gekookt tot een prutje dat hij rechtstreeks uit de pan schraapte. Tot zijn dood hield Peer nog acht koeien, die hij vetmestte voor de slacht. “Ik blijf werken tot ik dood ben” zei Peer. “Peer was een prachtige en sterke man, echt een boer als vroeger. Die tot het eind van zijn leven dagelijks kruiwagens vol mest de stal uit kruide en buiten op de vaalt leeg kiepte. In weer en wind. Peer is een monument voor het ouderwetse boerenleven, een tijd die misschien voorgoed voorbij is,” aldus Jongbloed. Voorstelling:  zondag 17 dec om 14:30  in de LUX, Nijmegen. (Ook zal regisseur Daan Jongbloed aanwezig zijn voor een nagesprek) kaartjes zijn te reserveren via de Lux. 

 

Argwaan

In 2007 fietste regisseur Daan Jongbloed (uit Ooij) langs de vervallen boerderij, waar tot zijn verbazing de stokoude Peer woonde. Jarenlang bleef de filmmaker terugkomen, in een poging Peer en zijn schilderachtige wereld te begrijpen. Jongbloed was soms lange periodes niet welkom in de boerderij. Maar langzaam maar zeker verdween de argwaan en vertelde Peer over vroeger, over zijn gemis van een liefde en over de ingrijpende oorlogsjaren.

Het resulteerde in een verstilde en observerende film, waarin Jongbloed door weet te dringen tot Peer’s eenzame leven en pijn uit het verleden. Trouw schreef over de film: “Prachtige beelden … op indringende wijze toont Jongbloed het eenvoudige boerenleven van een markante man uit het Brabantse Maliskamp.”

De filmmaker is enorm blij dat Peer de film nog heeft kunnen zien: “Peer had nog nooit een film gezien, laat staan over zichzelf. Maar Peer keek de hele film uit, hij lachte soms en bevestigde knikkend zijn eigen verhalen. Hij leek zelfs ietwat trots te zijn, alsof hij nu toch een beetje snapte waarom ik een film over hem gemaakt had.”

De première van de film zal Peer niet meer meemaken. Elke week fietste Peer naar de buurtsuper in Maliskamp of Rosmalen. Op 8 juli j.l. werd hem dat fataal, toen hij werd geschept door een auto. 

Regisseur

Daan Jongbloed (1984) studeerde in 2013 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, als documentaire regisseur. Vanaf het begin van zijn studie tot nu werkte Jongbloed aan Boer Peer, een waar levenswerk. Jongbloed gaat vaak alleen op pad en doet zelf het camerawerk en geluid. Hij werkt met veel tijd en aandacht aan zijn films. Zo hoopt hij de schoonheid, de pijn en de magie van het leven op zijn mooiste, oprechtste en meest bizarre momenten te vangen voor de camera. 

Pers

“De liefdevolle, indringende film van Jongbloed verkocht al tientallen zalen uit.” HAPPINEZ

 

“Prachtige beelden en weinig tekst… op indringende wijze toont Jongbloed het eenvoudige boerenleven” TROUW 

 

*********************************

 

Boer Peer is een productie van Van Osch Films in coproductie met Omroep Brabant. De film kwam tot stand met een bijdrage van de Brabantse Beauties en het Mediafonds.

 

Op 24 september 2017 ging de film in première op het Nederlands Film Festival. Sinds oktober is de documentaire in verschillende filmzalen in Brabant te zien. Sinds 1 november is de film in distributie genomen door Cinema Delicatessen en ook landelijk in filmzalen te zien. Ondertussen trok de film al meer van 8000 bezoekers. De film is onderdeel van Brabantse Beauties, een stimuleringsprogramma voor Brabantse documentairemakers.

 

Regisseur: Daan Jongbloed

Producent: Frank van Osch

Lengte: 40 minuten

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Van Osch Films

Matthijs Kösters

073-6414181

productie: matthijs@vanoschfilms.nl

regisseur: daan.jongbloed@gmail.com

 

Website van de film:                     www.boerpeer.nl

Facebook van de film:                  www.facebook.nl/boerpeer

Website producent:                      www.vanoschfilms.nl

Cinema Delicatessen:                   http://www.cinemadelicatessen.nl/film/boer-peer/