26 november 2017

Pegida en linkse tegendemonstranten demonstreren in Nijmegen.

Terwijl een paar honderd meter verderop in de Benedenstad van Nijmegen Sinterklaas werd binnengehaald vonden er iets verderop twee demonstraties plaats van Pegida aanhangers en naar verluid “Linkse tegendemonstranten”. Voor de demonstraties was vergunning verleend door de gemeente Nijmegen.  Omdat beide partijen niet zo met elkaar overweg kunnen was er een grote politiemacht ( o.a. politie te paard en de ME en AE) op de been om de partijen gescheiden te houden en dat bleek nodig ook. Terwijl Pegida, dat met een groepje van ongeveer 30 man aanwezig was, rond 13.00 uur begon met een toespraak op het Joris Ivensplein stonden de tegendemonstranten op steenworpafstand in de Lange Hezelstraat door middel van geroep van leuzen, getoeter en fluitjes de demonstratie te verstoren en ontstond er een grimmige sfeer, reden voor de politie om zich er tussen in te stellen. Een van de tegendemonstranten gooide een rookbom en werd direct door de politie aangehouden.  Een tiental Pegida-aanhangers had zich pal voor de linkse demonstranten opgesteld en riep af en toe iets uitdagends, in reactie op de spreekkoren. Na enige tijd  besloot de politie beide groepen verder van elkaar te verwijderen. De linkse demonstranten werden daarom terug in de Lange Hezelstraat (winkelstraat) gedrongen, terwijl politiemensen te paard de rechtse demonstranten wat meer richting  Joris Ivensplein dirigeerden.  Na enige tijd zetten de Pegida-aanhangers zich via de Parkweg en de Doddendaal in beweging voor een protestmars richting stadscentrum. De geluidswagen met aanhanger moest achterblijven met een lege accu. Alle zijstraten werden door de politie afgezet en niemand mocht er tussendoor zodat beide partijen niet bij elkaar konden komen. Dat lukte niet steeds waardoor de politie een aantal charges moest uitvoeren. Over het algemeen lukte het de politie goed om de beide partijen uit elkaar te houden. Helaas was er ook nog een trieste gebeurtenis. Een paard van de begeleidende politie kreeg op de oprit van de Tunnelweg last van hartfalen waarbij zowel de ruiter als het paard ten val kwamen. Het paard overleed ter plaatse.