10 november 2017

Herdenking Kristalnacht in Bevrijdingsmuseum Groesbeek.

Donderdagavond werd in het Bevrijdingsmuseum te Groesbeek de Kristalnacht herdacht. Vooraf was er nogal wat roering op social media geweest, omdat Anne Fleur Dekker kwam spreken. Daarom waren er een aantal beveiligers ingehuurd, die in het museum aanwezig waren, terwijl er daarbij,  in en rond het museum een tiental politiemensen, waarvan twee te paard, voor de extra beveiliging aanwezig waren. Voor een Kristallnachtherdenking een vreemde situatie. Nog nooit eerder was dit bij het Bevrijdingsmuseum nodig. Het bleef echter rustig. Er waren vier voornamelijk jongere sprekers tw Sebastiaan Vonk (voorzitter van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven), Jahkini Bisselink (jongerenvertegenwoordiger in de Algemene Vergadering voor de VN), Martijn Vermeulen (geschiedenisdocent) en Anne Fleur Dekker. De avond werd muzikaal ondersteund met pakkende liederen door de Nederlandse sing- en songwriter Maarten Peeters. zie de foto’s (komen nog)

Tekst van deGroesbeek: (zie het hele bericht met foto’s en video.)

Omstreden activiste

De maatregelen waren genomen vanwege de komst van de links-activistische Anne Fleur Dekker. Haar uitlatingen op onder andere social media en haar banden met de Antifa-beweging roepen de nodige reacties op bij mensen. Dat zij één van de vier sprekers tijdens de herdenking was viel bij veel mensen niet helemaal goed. Omdat er signalen binnen kwamen van mogelijke acties is er ingegrepen. De deuren bleven tot 19:00 uur dicht en een identiteitsbewijs was nodig om binnen te komen. Dekker zelf kon niet meer via Openbaar Vervoer (OV) komen, zij is gebracht door haar moeder.

Geen actievoerders

Uiteindelijk bleek het allemaal niet nodig, maar de voorzorgsmaatregelen moeten natuurlijk wel getroffen worden. Er was geen actievoerder te zien en binnen in de goed gevulde filmzaal bleef het rustig. Ook daar waren overigens continu minstens twee beveiligers aanwezig. Er waren vier voornamelijk jongere sprekers: Sebastiaan Vonk (voorzitter van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven), Jahkini Bisselink (jongerenvertegenwoordiger in de Algemene Vergadering voor de VN), Martijn Vermeulen (geschiedenisdocent) en dus Dekker. De avond werd muzikaal ondersteund door de Nederlandse singer-songwriter Maarten Peeters.

Vonk en Bisselink

Vonk gaf aan dat de oorlog met woorden begint, niet met wapens en stelde de vraag wat je zelf zou doen om te voorkomen dat het verleden zich herhaald. Hij zei ook dat oorlog vaak wordt gebruikt als een bron van vermaak, denk aan kinderen die geschminkt als soldaat naar buiten komen bij een evenement. Dat vinden we normaal “Vergelijk dat eens met een Escape Room om uit Auschwitz te ontsnappen”. Bisselink ziet graag dat mensen eens gedag zeggen tegen een onbekende. “Radicalisering ontstaat wanneer men zich buiten gesloten voelt. Niet alleen politici maken het verschil, maar ook wij”, sprak ze. De politiek moet volgens haar wel wat meer mét jongeren praten in plaats van over ze.

Dekker en Vermeulen

“Juist de avond als deze zou voor vrijheid van meningsuiting moeten staan. Ik wil het museum bedanken dat ze niet zijn gezwicht voor rare hetzes”, begon Dekker haar lezing. “Waarom ik hier sta, vragen mensen wel eens af. Familie van mij is in de oorlog vermoord, er heeft familie in het verzet gezeten”. Haar beeld van de Europese Unie is door de jaren heen veranderd. Dat was positief, maar is ingestort. Omdat ze een paar jaar geleden ging werken in het vluchtelingenkamp in Calais en zag hoe daar met vluchtelingen werd omgegaan. Haar hele verhaal staat in de video hieronder. Vermeulen gaf een presentatie. Hij is docent en krijgt vaak van kinderen te horen waarom de Kristallnacht relevant is voor Nederland. “Ik vind het een uitdaging om dat de kinderen duidelijk te maken, maar ik laat ze dat zelf ook uitzoeken. Ze kunnen dan zelf op onderzoek uit gaan en zijn dan onder de indruk”. Voor de kinderen wordt er een dag georganiseerd waarop de oorlog via verschillende perspectieven wordt aangereikt.

Over 50 jaar?

De vraag op het einde van de avond was of de vier sprekers over een jaar of 50 nog steeds dezelfde idealen hebben. En dat hebben ze wel. “Mensen zeggen wel eens over mij: dat komt later wel goed en dat wordt een keurige meid. Ik hoop, mezelf kennende, dat het idealisme bij mij juist niet verloren gaat”. Dekker is bezig met een boek. “Die is tegen die tijd wel uit hoop ik”, grapte ze. Het boek gaat over de opkomst van ALT-RIGHT in Nederland. Bisselink richtte zich op diversiteit. “Dat zal altijd wel blijven spelen, en we moeten er naar blijven streven”. En Vonk wil ook dat men blijft streven naar zijn of haar idealen. “Nooit zeggen dat het niet realistisch is. Je moet er naar blijven streven, dan doe je in ieder geval nog iets”.

Lenders: Tevreden over de avond, situatie eromheen diep triest

Bevrijdingsmuseum-directeur Wiel Lenders sloot de avond af. Hij noemde de situatie die deze week is ontstaan “beschamend”. “Ik vond het diep en diep triest. We hebben vanavond bewezen dat we het aan kunnen en die lezing gewoon kunnen laten plaatsvinden. Weliswaar met wat maatregelen, maar we hebben de rug recht gehouden. Het vrije woord heeft gewonnen”. Tegenover DeGroesbeek.nl liet Lenders na afloop weten zeer tevreden te zijn over de herdenking.

En Anne Fleur… Die ging onder begeleiding de zaal uit en naar huis.