6 november 2017

Kristallnachtherdenking 2017 Bevrijdingsmuseum

Dit jaar zal tijdens de thema avond Kristallnacht het woord worden gegeven aan de jonge generaties. Hoe zien zij herdenken, vrijheden en mensenrechten? Wat is hun antwoord op actuele vraagstukken rond racisme en fascisme? Waarvoor zetten zij zich in en wat kunnen wij van jongeren leren? Aan het woord zijn o.a. student Sebastiaan Vonk (voorzitter van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven), Anne Fleur Dekker (activist en schrijver, gericht op feminisme en hedendaags antifascisme), Jahkini Bisselink (recentelijk gekozen tot jongerenvertegenwoordiger in de Algemene Vergadering voor de VN) en Martijn Vermeulen (geschiedenisdocent die dagelijks werkt met de aspiraties van jongeren). De avond wordt muzikaal ondersteund door de Nederlandse singer-songwriter Maarten Peeters. Aanvang: 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. Entree: € 2,50 per persoon. De Museumkaart is geldig. Reserveren is noodzakelijk. U kunt uw reservering doorgeven via 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Tijdens de jaarlijkse Kristallnachtherdenking op 9 november a.s. in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek zal dit jaar het woord worden gegeven aan de jonge generaties. Hoe zien zij herdenken, vrijheden en mensenrechten? Wat is hun antwoord op actuele vraagstukken rond racisme en fascisme? Waarvoor zetten zij zich in en wat kunnen wij van jongeren leren?  Het dieptepunt van de vooroorlogse rassenhaat werd in de nacht van 9 op 10 november 1938 bereikt, toen in Duitsland tijdens de zogenaamde Kristallnacht (Reichspogromnacht) op grote schaal synagogen, Joodse winkels en bedrijven werden verwoest en Joden gemolesteerd en vermoord. Dertigduizend joden werden gearresteerd en in de concentratiekampen Sachsenhausen, Buchenwald en Dachau opgesloten. De complete uitschakeling van de Joodse bevolking uit het maatschappelijke leven was begonnen. Wat volgde was de volkerenmoord tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Bevrijdingsmuseum besteedt jaarlijks aandacht aan de herdenking van de Kristallnacht. Dit jaar is het een avond over jonge mensen die zich inzetten voor een betere wereld. De generatie van de Tweede Wereldoorlog en de eerste naoorlogse generatie hebben met overtuiging het motto gehuldigd dat ‘de jeugd moet leren van de oorlog’. Maar de moderne bedreiging van vrijheid, de rechtsstaat en mensenrechten vereisen een hedendaags antwoord. Jonge mensen stellen andere vragen aan het verleden en leggen soms de nadruk op andere vrijheden en rechten dan vorige generaties. Wat kunnen we eigenlijk leren van jongeren en jong volwassen die zich hiervoor inzetten?

Op deze avond wordt o.a. het woord gegeven aan student Sebastiaan Vonk, voorzitter van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven. Hij geeft zijn actuele visie op het herdenken van de Tweede Wereldoorlog. Ook is Anne Fleur Dekker te gast. Zij is activist en schrijver, gericht op feminisme en hedendaags antifascisme. Daarnaast zit ook Jahkini Bisselink bij ons aan tafel. Zij is recentelijk gekozen tot jongerenvertegenwoordiger in de Algemene Vergadering voor de VN. Martijn Vermeulen, geschiedenisdocent, belicht het jongerenperspectief vanuit het onderwijs. De avond wordt muzikaal ondersteund door de Nederlandse singer-songwriter Maarten Peeters.