29 oktober 2017

Roeien met de Romeinen! Romeinse galei vaart tijdens Traianus Regatta in Nijmegen

In het weekend van 28 en 29 oktober, tijdens de door de Nijmeegse Studenten Roei Vereniging Phocas georganiseerde Traianus Regatta vaart een replica van een Romeins Galeischip op de Spiegelwaal. RomeinenNU heeft een replica van een Romeins Galeischip uit Duitsland gehaald om de Traianus Regatta luister bij te zetten. Deze galei is een replica van een schip dat in de 1e eeuw van onze jaartelling op de Rijn, de Lippe en alle andere rivieren in Germania Minor voer. Het diende als patrouilleschip om de grenzen van het Romeinse Rijk te bewaken. De noordgrens van het Romeinse Rijk werd gevormd door de Rijn en de Donau. Vanuit deze rivieren en met name vanuit de Rijn ondernamen de Romeinen onder andere onder leiding van Caesar en Varus grote tochten om Germanica Major te ontdekken, maar met name te veroveren en toe te voegen aan het grote Romeinse Rijk. Het schip is voor onderhoud enige tijd in het Museumpark Orientalis geweest. Zondag kan er nog van 11.00 tot 16.00 uur meegevaren worden.

Ter gelegenheid van de 2000 jarige herdenking van de Varusschlacht (in het jaar 9) werd in 2008 door het LWR Römermuseum Haltern am See in samenwerking met de Universiteit van Hamburg een replica gebouwd op basis van opgegraven scheepswrakken in Oberstimm. Dit schip, Victoria gedoopt, heeft op verschillende plekken gevaren maar is daarna op de wal (het droge) terecht gekomen. Dat is voor een houten schip funest. In 2016 heeft RomeinenNU afspraken met het Römermuseum kunnen maken en het schip naar Nederland gehaald.

In het weekend van 28 en 29 oktober maakt het schip zijn première in Nijmegen en wel op de Spiegelwaal, tijdens de eerste Traianus Regatta, georganiseerd door de NSRV Phocas. Dankzij een ondersteuning van de Gemeente Nijmegen in het kader van het programma Het Verleden Verbeeld konden RomeinenNU en NSRV Phocas het schip ‘in de vaart’ zetten.

Op zaterdag 28 oktober zal wethouder Ben van Hees de ‘maiden voyage’ voor zijn rekening nemen. Onder zijn leiding zal de Victoria met genodigden omstreeks 12:00 uur op de Spiegelwaal zijn eerste vaart maken tijdens het pauzeprogramma van de Traianus Regatta. Daarna kunnen ook overige belangstellenden de boot in. Elke keer kunnen 12 mensen meevaren en ook zelf meeroeien. Een vaart duurt ongeveer 25 minuten. Om 14:00 uur beginnen de wedstrijden van de Traianus Regatta weer en ligt de Victoria ter bezichtiging op de Spiegelwaal.

Ook op zondag 29 oktober kunnen belangstellenden van 11:00 tot 16:00 op de Victoria mee roeien, om op deze manier in de huid te kruipen van de Romeinen die hier bijna 2000 jaar geleden op de Waal en de Rijn hebben gevaren. Er wordt op de hele uren gevaren en de vaartocht duurt ongeveer 20 minuten.