27 september 2017

Postcoderoos: Samen energie opwekken in Berg en Dal.

Dinsdagavond, 26 september, vond in het gemeentehuis van Berg en Dal te Groesbeek de eerste van drie informatieavonden plaats over zonnepanelen op het dak van een ander: de Postcoderoos. Iedereen was welkom en men kon zich op deze avond inschrijven om samen met andere inwoners uit de gemeente zonnepanelen te plaatsen op grote daken. In Groesbeek zijn dat de Gemeentewerf en het dak van Nikkelen Elektrotechniek en in Leuth het dak van Biologische Zuivelboerderij Groenhouten. Ook in Millingen aan de Rijn zijn al locaties aangemeld.  Inwoners uit de gemeente Berg en Dal kunnen meedoen en investeren in deze zonnepanelen. Dat is interessant als je geen panelen op je eigen dak kunt leggen, in een monument woont, zonnepanelen lelijk vind of huurder bent. Huurders kunnen meedoen als zij exclusief energiekosten huren, oftewel zelfstandig afnemer zijn van elektriciteit. Ongeveer 40 personen waren deze  avond naar Groesbeek gekomen om deze eerste avond mee te maken. Het is een goede opkomst. Meer dan dat wij hadden verwacht”, zei Arjan Vernhout in zijn openingswoord. Ook Jos van der Lint (Loket DuurzaamWonen) was aanwezig om uitleg te geven. Daarna sprak Kirsten Kuijpers de aanwezigen toe. Dinsdagavond konden aanwezigen zich alvast inschrijven om deel te nemen aan de Postcoderoos. 11 personen hebben dat gedaan voor in totaal minstens 170 zonnepanelen. Van der Lint liet weten daar tevreden over de zijn.  Er worden nog meer informatieavonden gehouden. Op 3 oktober in Beek en 5 oktober in Millingen aan de Rijn.
Meedoen kan al vanaf 1 paneel tot het aantal panelen dat je eigen stroomverbruik dekt. Je krijgt dan thuis, op je eigen energienota, vrijstelling van de energiebelasting gedurende 15 jaar en hebt je investering binnen 10 jaar terug. Het rendement is 3 tot 5%, dus vele malen beter dan op een spaarrekening en je helpt om duurzame, hernieuwbare energie op te wekken, lokaal en samen met medeburgers.
Om een Postcoderoos te realiseren willen we een coöperatie oprichten met alle mensen die meedoen. Daar gaan de informatieavonden over! Ook in de andere dorpskernen Beek (op 3 okt.) en Millingen (op 5 okt.) worden informatieavonden gehouden. Meer info vindt u op www.energierijck.nl. Kom naar één van deze avonden, laat u informeren en doe mee.