20 september 2017

Eten en koken met Syriërs in buurtmarkt Breedeweg

GROESBEEK – Raadsleden en leden van het college van burgemeester en wethouders hebbendinsdagavond een hapje gegeten met Syriërs uit de gemeente Berg en Dal.  Dat gebeurde bij buurtmarkt Breedeweg in Groesbeek-Breedeweg, die dit jaar het vijfjarig jubileum viert. In totaal waren er 12 Syriërs aanwezig. Zij aten samen met negen raadsleden, wethouder Erik Weijers, burgemeester Mark Slinkman, de griffier en de gemeentesecretaris. Vijf Syrische mannen hadden diverse gerechten klaargemaakt. Op het menu stonden onder andere salades, hummus, kipkluifjes, kipfilet in kerrysaus, gepureerde pastinaak, gefrituurde bloemkool en linzensoep met knoflook en komijn. De heerlijke geur van de diverse specerijen trok tijdens de kooksessie door de hele buurtmarkt. Als de aanwezigen nog geen honger hadden, dan kregen ze dat op dat moment wel. Voordat men begon met eten hield burgemeester Mark Slinkman nog een korte speech. Het moest immers niet te lang duren want het eten stond al klaar. “Wij houden ons veel bezig met onze nieuwe Syrische inwoners, maar dan gaat het heel vaak óver hen. Over huizen, Taalmaatjes en inburgering. Eigenlijk vinden wij het ook heel waardevol om jullie zelf te leren kennen en te horen hoe het met jullie gaat”. Een beetje afwisseling voor wat betreft het eten kan ook geen kwaad, vond ook de burgemeester. “Wij eten iedere dag al boerenkool en dat soort dingen, dus we hebben gekozen voor een Syrische maaltijd.” De kok kreeg een applaus, vertelde nog even welke gerechten er klaar zijn gemaakt en toen kon het feest voor de smaakpapillen beginnen. Foto Remco Wildeman.