18 september 2017

Herdenking bij Horsa Glider-monument in Groesbeek-Breedeweg

GROESBEEK – Zondagochtend was er een herdenking bij het Horsa Glider-monument aan de 17 septemberstraat in Groesbeek-Breedeweg. Men stond stil bij Operatie Market Garden, die 73 jaar eerder begon en waar ook het kerkdorp Breedeweg decor van was. Wethouder Sjaak Thijssen was namens de gemeente Berg en Dal aanwezig en hield een toespraak, evenals Mark Jones (Military Assistant) en Ria Hutting (Vredesinitiatieven Berg en Dal). Thijssen gaf het belang van herdenken aan, omdat mensen zich tegenwoordig afvragen of dat nog wel moet na al die tijd. “Wij dreigen het te vergeten hoe erg het was. En ook daarom maken mensen weer dezelfde fouten. Heb respect voor de ander. Oorlog is geen spelletje”, zei hij. Nadat de Last Post door Jubilate Deo ten gehore werd gebracht volgde er één minuut stilte en een kranslegging. Er zijn kransen gelegd namens de gemeente Berg en Dal, de United Kingdom, het 17 septembercomité, de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden, Vredesinitiatieven en basisschool Breedeweg. Buurtbewoners kregen ook de mogelijkheid om een bloemetje neer te leggen. Ook de kinderen van de basisschool Breedeweg waren zondag aanwezig. Zij hadden vredesvlaggetjes met tekeningen en teksten er op gemaakt, die bij het monument zijn neergezet. Vier leerlingen, te weten Hugo, Youri, Gwen en Mirthe, lazen nog een verhaaltje voor. Na het spelen van de volksliederen van Groot Brittannië en Nederland was de herdenking voorbij.  Foto Remco Wildeman. zie het artikel op DeGroesbeek.