30 augustus 2017

Een bijzonder afscheid van de Romeinse Zomer in Orientalis

Het laatste  (aanstaande)weekend van de Romeinse Zomer brengt twee verrassingen in Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting, de Romeinse Herberg is versierd met op authentieke wijze vervaardigde muurschilderingen en de bezoekers van de wisseltentoonstelling worden begroet door een heel bijzondere gastheer. Voor het eerst te zien, prachtige nieuwe fresco’s in de Romeinse Herberg. De Academie voor Kunst en Ambacht heeft het terras van de herberg verfraaid met een reeks fresco’s rondom het thema van een Romeinse lusthof. De belangrijkste inspiratiebron voor deze in natte kalk gemaakte schilderingen zijn de fresco’s in de slaapkamer van Livia Drusilla de vrouw van keizer Augustus. Livia hield van tuinen en liet haar slaapkamermuren opleuken met fraaie tuintaferelen. Deze fresco’s zijn tegenwoordig nog steeds in Rome te bezichtigen. Livia Drusilla zelf is tegenwoordig vooral beroemd als de grootste slechterik uit de klassieke tv serie ‘I Claudius’ uit 1976.  Tentoonstellingsmaker en vermaard kruisbeeldenkenner Wim de Mul is het hele weekend aanwezig om aan geïnteresseerden uitleg te geven over de kruisbeelden in zijn tentoonstelling en over de rol van kruisigen als doodstraf in het Romeinse Rijk. Neem uw eigen kruisbeeld mee en laat het door Wim bekijken. Aanstaande maandag begint het uitruimen van de kruisbeeldententoonstelling en de opbouw van de nieuwe wisseltentoonstelling. Deze nieuwe expositie is Tempel festival, Tempelfeesten en Volkscultuur van Taiwan. Een internationaal reizende tentoonstelling die als eerste in Museumpark Orientalis te zien zal zijn. Foto: Raoul van Meel Fotografie