15 augustus 2017

12e Indië herdenking in Nijmegen.

Maandagavond vond  te Nijmegen de officiële Indië-herdenking plaats  van de Indische slachtoffers uit de perioden 1941-1945 en 1945-1949, georganiseerd door het Platform Indische  Nijmegen en omgeving (PION). Een paar honderd mensen waren hierbij aanwezig.  Op 15 augustus 1945 eindigde in Nederlands Indië officieel de WO II. Deze herdenking vond nu voor de twaalfde keer plaats in de raadszaal van het Stadhuis van Nijmegen en werd o.a. bijgewoond door burgemeester Hubert Bruls en wethouder Ben van Hees van Nijmegen, de burgemeester van Heumen, wethouders  van Wijchen en Beuningen en wethouder Sjaak Thijssen van de gemeente Berg en Dal. Het thema was dit jaar “Spijtoptanten en achterblijvers” . Muzikale medewerking werd verleend door het  Salatiga Kwartet.  Sprekers waren o.a. burgemeester Bruls (welkomstwoord), Karen Portier, Vilan van de Loo en Hilda Breitkopf, die vertelde over de lotgevallen van haar familie, over wat er vooraf ging aan de gedwongen migratie en hoe het leven van de familie in Nederland verliep. Na de plechtigheid in de raadszaal werden op de binnenplaats, bij de Indië monumenten, kransen en bloemen gelegd, o.a. door wethouder Thijssen van Berg en Dal, terwijl daar de Taptoe werd gespeeld door Henk Hubbers uit Ooij. De plechtigheid werd afgesloten met het gezamenlijk ten gehore brengen van het Wilhelmus. Aansluitend was er koffie en thee in de Schepenzaal van het stadhuis.  zie de foto’s