28 juni 2017

Cenakelkerk neemt deel aan het Grootste Museum van Nederland

 Op dinsdag 27 juni  was de feestelijke opening van het “Grootste Museum van Nederland”  in de Cenakelkerk te Heilig Landstichting. Diverse sprekers, Marieke van Schijndel, directeur Museum Catharijneconvent, Gerard de Korte, bisschop van ’s Hertogenbosch, Josan Meijers, gedeputeerde provincie Gelderland, Mark Slinkman, burgemeester van Berg en Dal en Dries van Agt, parochiaan, werden afgewisseld met muziek. Op 6 juli opent het Grootste Museum van Nederland met dank aan de BankGiro Loterij zijn eerste dertien deuren. “Museum Catharijneconvent”, elf kerken en twee synagogen staan aan de basis van dit bijzondere project. De verborgen topkunst van Nederland wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen, juist ook voor degenen die gewoonlijk niet in een kerk komen. De Cenakelkerk zie je tussen de groene heuvels plotseling opdoemen als een fata morgana. Het wit gepleisterde, oriëntaals aandoende gebouw steekt met zijn grote koepel en twee torens boven de bomen uit. Met deelname van de Cenakelkerk is Gelderland vertegenwoordigd in het Grootste Museum van Nederland. In het buitenland vinden we het heel normaal, het bezoeken van die indrukwekkende kathedraal. Toch lopen we er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl ook Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Met elkaar vormen onze kerken het grootste museum van Nederland. zie de foto’s.

 

 

Een ‘Michelinster’ voor kerken

In 2016 publiceerde Museum Catharijneconvent het monumentale boek Kerkinterieurs in Nederland, waarin honderd beeldbepalende kerkinterieurs worden belicht. Dit boek inspireerde het museum om de kerken in Nederland bekender en toegankelijker te maken voor het grote publiek. Dertien prachtige monumenten van verschillende gezindten staan aan de basis van dit nieuwe Grootste Museum van Nederland. De kerken zijn bijzonder vanwege hun geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Van een idyllisch dorpskerkje op het platteland tot een indrukwekkende middeleeuwse basiliek midden in de stad. Van wereldberoemde glas-in-loodramen tot kleurrijke van dak tot vloer beschilderde interieurs. Allemaal religieus actieve kerken die een ‘Michelinster’ verdienen.

 

Verrassende inzichten en (on)bewuste vragen

Hoe lang duurde het om de kerk te bouwen? Welke heilige is afgebeeld en waar herken ik die aan? Wie lieten zich begraven in de kerk? Hoe zat het ook alweer met de Beeldenstorm? Bij veel mensen ontbreekt de kennis om te begrijpen wat er te zien is. In het Grootste Museum van Nederland hoort de bezoeker de verhalen over de kerk en de kunstwerken zonder de beleving van de indrukwekkende gebouwen te verstoren. Samen met ontwerpbureau Fabrique ontwikkelde Museum Catharijneconvent een audiotour die verrassende inzichten biedt en (on)bewuste vragen beantwoordt. Bezoekers kunnen dwalend door de kerk op verschillende plekken een ander verhaal horen of zich laten meevoeren met een tour die alle highlights aan het licht brengt.

 

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent en wordt mogelijk gemaakt door de spelers van de BankGiro Loterij. Kijk voor de deelnemende locaties op www.grootstemuseum.nl.