21 februari 2017

Vogelhuisjes tegen schade aan voetbalvelden B&D

In maart krijgen alle voetbalclubs 5 vogelhuisjes van de gemeente Berg en Dal. De vogelhuisjes zijn speciaal voor spreeuwen. Want spreeuwen kunnen ervoor zorgen dat de grasmatten heel blijven. Vorig jaar had voetbalclub BVC’12 last van schade aan het voetbalveld. Larven van de langpootmug aten de wortels van het gras weg. Wat te doen? We kunnen de larven bestrijden met een speciaal middel. Maar dat is erg duur. Ook zou de voetbalclub dit dan elk jaar moeten doen. De oplossing is eigenlijk heel simpel: spreeuwen! Spreeuwen vinden de larve van de langpootmug namelijk heel lekker. We lokken de spreeuwen naar de voetbalvelden door speciale nestkastjes voor spreeuwen op te hangen. De spreeuwen kunnen dan broeden rond het voetbalveld. En hun kroost wordt grootgebracht met heerlijke larve van de langpootmug en ander ongedierte. Die kastjes zijn op een duurzame manier gemaakt door medewerkers van Pluryn. Misschien willen de clubs wel meer kastjes ophangen om de larven nog beter te bestrijden. In dat geval kunnen zij contact opnemen met Pluryn.