15 februari 2017

200 jaar Koninkrijk Leuth en Kekerdom

Op 1 maart 1817 werden, door grenscorrecties, Leuth en Kekerdom Nederlands. Op zaterdag 4 maart wordt uitgebreid stil gestaan bij ‘200 jaar Koninkrijk’. Dit gebeurt onder meer door de ondertekening van een ‘akte van overdracht’. Deze zal getekend worden door commissaris van de Koning dhr. Cornielje en de burgemeesters Northing (Kleve), Steins (Kranenburg) en Slinkman (Berg en Dal). Naast de ondertekening zullen enkele andere officiële handelingen worden verricht  om de goede Duits-Nederlandse betrekkingen te onderstrepen. Ook plaatsvervangend landraad Croonenbroek  (Kreis Kleve) zal hierbij aanwezig zijn. Gedurende de middag zullen de historische, culturele en sportieve kanten van Kekerdom en Leuth prominent worden getoond. De viering gebeurt in eendrachtige samenwerking met Lobith dat eveneens het 200 jarig jubileum viert. Daar vindt een ochtendprogramma plaats.

 

 

Het programma in Kekerdom en Leuth bevat o.a.:

Kekerdom
14.15 u            historische lezing, Nederlands en Kekerdoms volkslied, locatie
                        Kekerdomse kerk (Duffeltdijk 11)
14.45 u            ondertekening ‘akte van overdracht’, historische foto’s en film, diverse
                        culturele optredens
                        locatie Kulturhus/’t  Haonehart (Schoolstraat 7)

 

Leuth

15.30 u            hijsen Duitse en Nederlandse vlag, volksliederen, locatie St. Remigiuskerk
                        Leuth (Kerkplein 1)

15.45 u            overhandiging boek Kleefse enclaves aan burgemeester Slinkman (Berg
                        en Dal), diverse culturele en sportoptredens, locatie Vriendenkring Leuth
                        (Steenheuvelsestraat 39)

 

Historie
Onder de invloed van Napoleon was Europa enorm versnipperd geraakt. Nadat de Fransen verdreven waren zijn er diverse gebieden uitgeruild om tot een aaneengesloten gebied te komen. Na een ruil met Schenkenschans werden Kekerdom en Leuth op 1 maart 1817 onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden.