6 februari 2017

Waterstanden in Rijn en Waal gaan weer dalen.

Nadat de Waal de afgelopen week iets aan het wassen was meldt www.waterpeilen.nl nu het volgende. Piekje Rijn blijft bij Lobith net onder 9,30 m +NAP. De waterstand was vandaag ruim 2 meter hoger dan een week geleden, maar ondanks deze flinke stijging bevindt het peil zich nog steeds bijna 1,5 meter onder de gemiddelde stand voor deze tijd van het jaar. De afvoer tijdens de piek bedroeg 2160 m3/s, dat is 1200 m3/s meer dan vorige week.  Bijna 75% van het water in deze kleine hoogwatergolf is uit Zuid Duitsland en Zwitserland afkomstig en is daar begin vorige week vertrokken. Zaterdag en zondag viel er vooral in de Vogezen en de Ardennen nog wel aardig wat regen, waardoor de Moezel ook nog is gestegen, maar dit water kwam pas in de Rijn aan toen de piek vanuit het zuiden daar al voorbij was. Dit extra water zorgt er nu wel voor dat de waterstand morgen, dinsdag, maar heel weinig zakt. Vanaf woensdag zet de echte daling dan weer in. De Maas kreeg door de regenval in het weekend ook nog wat extra water te verwerken. Veel was het niet en het zorgde er alleen voor dat de afvoer nog twee dagen extra rond de 250 m3/s blijft schommelen; ook dat is ruim onder de normale afvoer (ca 450 m3/s) voor deze tijd van het jaar.

 

Waterstanden gaan nu weer 2 weken dalen

Het hoge drukgebied waar ik in mijn vorige bericht al over schreef heeft zich inmiddels genesteld boven Scandinavië en de weermodellen laten het daar zeker 10 dagen liggen. Zelfs als we nog verder in de tijd kijken, tot 15 dagen vooruit, dan lijkt het hoog van geen wijken te weten. Dit is dan wel ver buiten de betrouwbaarheidstermijn van de weermodellen, maar aangezien de hoge drukgebieden boven het Europese continent dit jaar zeer hardnekkig zijn, zou het me niet verbazen als dit uit kwam.

De Atlantische Oceaan lijkt dit jaar geen zin te hebben om lage drukgebieden richting Europa te sturen. Er ontstaan wel diepe depressies boven de oceaan, maar die slaan steeds voor Ierland af, in noordelijke richting, en brengen warme lucht richting IJsland en zelfs nog verder tot in de Noordelijke IJszee. In het gebied tussen Spitsbergen en Nova Zembla is het de hele winter daarom al ca 15 graden warmer dan normaal. De ijsbedekking op de Noordpool is dan ook lager dan ooit in deze tijd van het jaar.

Het is de vraag wanneer het normale patroon zich weer eens zal herstellen; maar voorlopig is daar nog geen zicht op. Ik verwacht daarom dat de waterstanden in de Rijn en de Maas weer flink gaan dalen de komende week en waarschijnlijk ook nog in de week daarna. De Rijn zal midden deze week weer onder de 9 meter komen en midden volgende week weer onder de 8 meter. De Maas daalt deze week weer onder de 200 m3/s en volgende week onder de 150 m3/s. Een verdere daling daarna is niet onwaarschijnlijk.