27 januari 2017

Opening tentoonstelling Rosie the Riveter Bevrijdingsmuseum.

Vrijdagmiddag was in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek de opening van de tentoonstelling “Rosie the Riveter. Voor deze gelegenheid waren drie Rosies uit Amerika overgekomen. De opening gebeurde tevens in aanwezigheid van de wethouders Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal en de Nijmeegse wethouders Ben van Hees en Bert Velthuis. Deze nieuwe tijdelijke expositie  is vanaf  zaterdag 28 januari a.s. tm 1 oktober 2017 te zien  in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. De drie Rosies zullen op zaterdag 28 januari a.s. aanwezig zijn in het Bevrijdingsmuseum voor een meet & greet met het publiek: Anna Hess (geb. 1928) uit Morgantown, West Virginia, June Robbins (geb. 1926) uit Pennsylvania en June Bidwell (geb. 1921) uit Rochester, New York.  Albert de Valk maakte de foto’s. zie de foto’s.

Hulde aan de vrouwen die werkten voor de vrijheid

‘Rosie the Riveter’ is de naam die symbool werd voor de Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in fabrieken gingen werken. Zij vulden de arbeidstekorten op die ontstonden doordat mannen naar het front gingen. Miljoenen vrouwen trokken naar de fabriekshallen om oorlogsmaterieel te maken van autobanden tot vliegtuigen. Ze deden zwaar en soms gevaarlijk werk dat voorheen als ‘mannenwerk’ was bestempeld, en kregen een salaris dat vrouwen vóór de oorlog niet snel konden verdienen. Dit bood jonge vrouwen een onafhankelijkheid die smaakte naar meer. De rol van vrouwen op de arbeidsmarkt zou nooit meer hetzelfde zijn. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 laat hun zinderende geschiedenis zien van 28 januari tot en met 1 oktober 2017 in de tijdelijke tentoonstelling ‘Rosie the Riveter’. Een eerbetoon aan de vrouwen die werkten voor onze vrijheid.

Letterlijk vertaald betekent Riveter ‘klinknagelschietster’, op dat moment het belangrijkste beroep bij het maken van vliegtuigen. Voor het maken van één B-26 bommenwerper moesten 25.000 onderdelen aan elkaar bevestigd worden met 300.000 klinknagels. De duizenden vrouwen die dit werk deden werden symbool voor de werkende vrouw in oorlogstijd. Maar vrouwen deden veel meer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Overal waar mannen naar het front gingen namen zij het werk over. Ze onderhielden de spoorwegen, werkten bij de brandweer, vlogen transportvliegtuigen, haalden de oogst binnen, testten wapens, tekenden blauwdrukken en nog veel meer. Van de schitterende propagandaposters die vrouwen opriepen te gaan werken tot de soms weinig glamoureuze realiteit van lange overuren maken en slapen in een overvolle noodwoning: de tentoonstelling ‘Rosie the Riveter’ zet hun veelzijdige verhaal in een brede internationale context.  Ook wordt getoond hoe deze geschiedenis generaties vrouwen inspireerden en hoe de beroemde poster met de slogan ‘We Can Do It!’ een feministisch icoon werd. Een historisch onderzoeker van het Bevrijdingsmuseum reisde voor deze tentoonstelling naar de Verenigde Staten en verzamelde honderden nog nooit getoonde foto’s en vele nog nooit vertelde verhalen. Het resultaat is een overvloed aan meeslepende filmbeelden, muziek, historische objecten van echte Rosies en een groot aantal prachtige foto’s. Verschillende ‘echte’ Rosies komen speciaal voor de opening van de tentoonstelling in Groesbeek over uit de Verenigde Staten. Op zaterdag 28 januari zullen zij in het museum aanwezig zijn voor een unieke meet & greet met het publiek. De tentoonstelling werd geproduceerd dankzij financiële steun van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg).