5 januari 2017

Achterstallig onderhoud nekt Remigiuskerk in Leuth

Omdat er het laatste jaar weinig of geen onderhoud aan het dak van de H. Remigiuskerk te Leuth is gedaan, omdat de kerk door het bisdom is gesloten en het dak ook nog  is aangetast door houtrot, mag er niets meer in deze kerk ondernomen worden. Volgens de Monumentenwacht moet rekening gehouden worden met een gedeeltelijke instorting. Deken Henk Janssen is in gesprek met verschillende partijen die plannen hebben voor de kerk. „Van een van de plannen word ik heel erg blij. Het is een plan van een bedrijf uit deze regio. Meer kan ik er niet over zeggen,” zo verklaarde hij aan de Gelderlander.  De H. Remigiuskerk werd in 1935 gebouwd en daarna in de oorlog zwaar gebombardeerd. Na de oorlog is de kerk weer herbouwd en met ingang van 1 januari 2016 aan de erediensten onttrokken. Dat was iets, waar de bevolking van Leuth niet blij mee is. Het was de bedoeling dat de kerkgangers daarna naar de open gebleven kerk in Ooij zouden gaan, maar dat gebeurt slechts mondjesmaat. In oktober waren er al sporen van de “aftakeling” van de kerk  zichtbaar.