11 december 2016

Gelredag in Heilig Landstichting.

De kerk van de Heilige Drieëenheid in Heilig Land Stichting, de Cenakelkerk, is zelden voor bezoekers opengesteld. Op de Gelredag van zaterdag 10 december was de Cenakelkerk en het naastgelegen museumpark Oriëntalis van 10.00 tot 13.00 uur gratis toegankelijk. Vanuit de kerk waren er rondleidingen over de nabijgelegen begraafplaats met prachtige grafmonumenten, verscholen tussen de bossen. Vanaf de begraafplaats was er onder leiding van een gids toegang tot Museumpark Oriëntalis. Bezoekers kregen hier een sneakpreview bij het ‘Feest van het Licht’ dat een week later begint. zie de foto’s (komen nog)

dsc_9945-gelredag-naam

Begin 20e eeuw werd de Cenakelkerk gebouwd als bedevaartskerk, waar de pelgrims op het grote voorplein konden worden toegesproken. Vlak erbij ligt Museumpark Oriëntalis waar de bezoeker anno 2016 kennismaakt met drie grote godsdiensten, Christendom, Jodendom en Islam. Bezoekers gaan met een gids ook naar Oriëntalis waar de week erop het ‘Feest van het Licht’ wordt gevierd. Museumpark Oriëntalis is in 1911 opgericht als devotiepark en pelgrimsoord voor gelovigen die niet in staat waren naar het Heilig Land te reizen. Hier konden zij nagebouwde plekken zien uit het leven van Jezus. Het park is nu minder evangelisch en biedt een kennismaking met drie grote godsdiensten, christendom, jodendom en islam. De schitterende Cenakelkerk, één van de grootste en mooiste kerken van Gelderland, ligt centraal in het park. Het kleurrijke interieur is fabuleus. De kerk is meestal gesloten voor het publiek en is daarmee één van de grootste verborgen schatten van de provincie. Deze Gelredag was de Cenakelkerk gratis toegankelijk voor het publiek.