1 december 2016

Verstege Motor Racing tweede in Nederlands kampioenschap

Verstege Motor Racing uit Ooij is tweede geworden in het kampioenschap Youngtimer Enduranceracen 2016 van de SAM. De kampioensbekers zijn in november uitgereikt op de jaarvergadering in Assen. De Stichting Aanvullende Motorsport (SAM) organiseert door heel Nederland demonstratieraces voor klassieke racemotoren uit de jaren ’60, ’70 en ’80. Wedstrijden op de lange afstand, de zogenaamde enduranceraces, maken hier ook deel van uit. Spectaculaire wedstrijde161201-foto-team-verstege-itterbeckn voor motoren tot 1000cc met veel actie op de baan, maar ook in de pitstraat. Vanwege de lengte van de wedstrijd wordt tussentijds getankt en wisselen rijders elkaar elk half uur af. Bij pech of een kleine valpartij wordt de motor in de pits gerepareerd. Het team van Verstege Motor Racing bestaat uit Frans Verstege, Emile Verstege en Eric Neeskens. Zij rijden met een Honda VFR400RR uit 1989. Dit jaar bestond het kampioenschap uit 5 wedstrijden, waaronder de vermaarde Drie Uren van Elst dat elk jaar in juli op het industrieterrein naast de N325 wordt verreden. Op het TT-circuit van Assen was in oktober de laatste wedstrijd.

“Vorig jaar reden we nog met een Yamaha tweetakt. Dit jaar zijn we overgestapt op de Honda en vooral in het begin was het wennen”, aldus Frans Verstege. De motoren in deze klasse zijn – net zoals vroeger – tot racers omgebouwde straatmotorfietsen en het duurde twee wedstrijden voordat we de goede afstellingen hadden. Toen we die eenmaal hadden gevonden, hebben we driemaal op rij een tweede plek gescoord. En daardoor een solide, tweede plek in het kampioenschap. Tussen ons en de uiteindelijke kampioenen zat per wedstrijd van 3 uur vaak maar een tiental seconden, legt Eric Neeskens uit. De motor is tiptop, dus als we volgend jaar vanaf de eerste wedstrijd geconcentreerd rijden en ons materiaal heel houden, hebben we in 2017 écht een goede kans op goud.