17 november 2016

Feestavond voor mantelzorgers gemeente Berg en Dal

Dinsdag 15 november was er een feestavond in cultureel centrum de Mallemolen in Groesbeek, speciaal voor mantelzorgers uit de gemeente Berg en Dal. Uit alle kernen waren de mantelzorgers door  Mantelzorg Berg en Dal uitgenodigd om daar te genieten van het muzikale programma dat daar werd geboden. Zo was er muziek van Irish Folk Music door Bard & Company, . Namens de gemeente was wethouder Sjaak Thijssen aanwezig. zie de foto’s dsc_2389-mantelzorg-naam

Bloemen, bonnen en een feestje, als dank
Mantelzorgers in de gemeente Berg en Dal zijn de afgelopen week verwend met een ‘compliment’ in de vorm van bloemen en VVV-bonnen en met een muzikaal feestje. Als dank voor hun zorg en toewijding voor een naaste.
Donderdag 10 november was de landelijke Dag van de Mantelzorg. Die dag werden mensen die langdurig voor een ander zorgen in de bloemetjes gezet. In de gemeente Berg en Dal gebeurde dat soms letterlijk. Op 48 adressen bezorgden bloemisten fraaie boeketten, met daarbij een VVV-bon van € 25,-. Bij 502 mensen plofte een enveloppe op de mat met daarin een VVV-bon van € 50,-. Degene voor wie gezorgd wordt, kon namelijk kiezen uit twee manieren om zijn of haar mantelzorger te bedanken.
Uitstapje
“Ik ga met mijn VVV-bon een uitstapje maken met mijn vader. Dan hebben we er allebei plezier van”, aldus een enthousiaste ontvangster. Op Facebook verschenen verraste reacties. ‘Kom je thuis, ligt er een envelop met het mantelzorgcompliment. Dankjewel Jan en Mantelzorg Berg en Dal.’
Persoonlijk
Dinsdag 15 november bezochten een kleine honderd mensen het feest in de Mallemolen (Groesbeek). Ook dit was speciaal voor mantelzorgers in Berg en Dal. Voordat de muziek losbarstte, vertelde wethouder Thijssen een persoonlijk verhaal. Zijn vrouw en hij hadden zijn schoonmoeder in huis genomen. Ze dachten dat het voor even was, het werden zeven jaren. Thijssen benadrukte dat het vooral mooi is als je samen iets voor een ander kunt betekenen en dat je dat ook aan je kinderen kunt meegeven dat je samen voor iemand kunt zorgen. Natuurlijk was het ook zwaar, je kunt bijvoorbeeld niet zomaar even weg en moet je aanpassen aan iemand die steeds minder kan. Maar terugkijkend beklijft vooral de positieve kant.

Emotionele band
“Een mooi verhaal, dat goed illustreert hoe je als mantelzorger in een situatie rolt wanneer iemand met wie je een emotionele band hebt hulpbehoevend is of wordt”, aldus Marjon Galdermans van Mantelzorg Berg en Dal.
Bitterballen
De aanwezigen lieten zich de drankjes, de bonbons en later ook de bitterballen goed smaken. Ze genoten van de muziek. Een duo met streekliedjes, rock en roll –zanger Jan van Tutti, maar ook een band met Ierse ballades en kroegdeunen, Bard & Company. Een mantelzorgster: “Knap, die zelfgemaakte liedjes van het duo Theo en Wim. Ook een geweldige Elvis Presley-imitatie en ik hou erg van Ierse liedjes. Echt een gezellige, fijne avond.”