18 oktober 2016

Activiteiten in de Mallemolen in Groesbeek.

Ouderwets dansen met orkest “Aldorum”: Op vrijdag 21 oktober vindt er weer een gezellige dansavond plaats  in De Mallemolen aan de Kloosterstraat. De muziek wordt zoals altijd verzorgt door het Groesbeekse orkest Aldörum. De avond begint om 20.00 uur. De entree bedraagtvier euro en natuurlijk ontbreken de warme hapjes niet. Iedereen is van harte welkom.  Filmvoorstelling in De Mallemolen “Het Timkat festival in Ethiopië”. Tijdens het festival  wordt de doop van Jezus door Johannes de Doper herdacht  en gevierd. De herdenking wordt altijd op 19 januari gehouden. Een belangrijke plaats hiervoor is Axum. De Koptische kerk aldaar pretendeert te beschikken over de Ark van het Verbond, uit de Joodse religie. Deze is ondergebracht in een bijgebouw, dat voor niemand toegankelijk is. De Ark van het Verbond was het allerheiligste symbool in het Jodendom. Het is een draagbare kist van acaciahout, waarin de stenen tafelen met de Tien Geboden werden bewaard. Deze wordt in de processie meegevoerd, dit zien we in de laatste film. In de tweede film gaan we naar het zuiden van Ethiopië. Daar leven meer dan 80 stammen elk met een eigen, oude cultuur.aldorumpersfoto

De kleding van de vrouwen bestaat meestal uit rokjes en hesjes van geitenvel, versierd met schelpen en  kralen. De meisjes smeren hun haren in met boter en rode aarde. Vrouwen van de Mursi stam brengen de toeristen in verbazing met hun schotellippen. In hun onderlip dragen zij een schijf van klei. In het stadje Arba bezoeken we de markt die gehouden wordt door de fleurig geklede vrouwen van de Kubili-stam. Het is de kleurrijkste markt van Ethiopië. In de derde film gaan we naar het stadje Lalibela, dat ligt in het onherbergzame landschap in het noorden van Ethiopië. Hier zijn elf kerken in rotsen uitgehouwen ze zijn door ondergrondse gangen met elkaar verbonden. De meest bijzondere kerk is de Sint Georg Kerk. Ze is uit één brok steen gehouwen en staat bijna geheel onder de grond. De Ark van het Verbond wordt in een grote processie naar deze kerk gebracht. Het geheel wordt opgeluisterd door monniken die met bellen rinkelen en op hoorns blazen.

 

De filmvoorstelling is zondag 23 oktober 2016 om 11.00 uur in het Cultureel Centrum de Mallemolen Kloosterstraat 11 te Groesbeek.

De entree prijs is 2,- euro, en een kopje koffie of thee is gratis.