16 september 2016

Scholieren herdenken 72 jaar Operatie Market Garden in Beek.

Ongeveer 70 basisschoolleerlingen van de Beekse basisschool de Biezenkamp en van de Euregio Schüle uit het Duitse Kranenburg ,  hebben vrijdag deelgenomen aan de jaarlijkse herdenking van de Operatie Market Garden en de bevrijding van het gebied rond Nijmegen. Dit was dit jaar 72 jaar geleden.  De dag begon om 09.00 uur met een kennismaking gevolgd door een uitleg door oud-burgemeester Maurits Schneemann over de oorlog en een verhaal van mevrouw Ria Roozendaal-Martens, die het bombardement op Nijmegen  zelf had mee gemaakt. Na het gezamenlijke programma in basisschool de Biezenkamp in Beek gingen de scholieren  naar de plek waar zich in 1944 de gevechten hadden afgespeeld op de Duivelsberg in Beek, waar ze door oud burgemeester Maurits Schneemann en Gerard de Boer uitgelegd kregen, wat daar allemaal gebeurd was in die oorlogstijd (operatie Market Garden) en konden ze zelf de oude schuttersputjes bekijken. Na deze bijzondere excursie werd gezamenlijk geluncht in de school en daar sloot burgemeester Mark Slinkman zich bij de kinderen aan. Na de lunch ging het hele gezelschap naar het monument tegenover het voormalige gemeentehuis in Beek, waar ze door  burgemeester Slinkman werden toegesproken en waar een aantal leerlingen hun gedichten of andere verhalen voorlazen.  Na de  plechtigheid werden door de leerlingen bloemen op het monument gelegd en zongen ze gezamenlijk een lied, dat ze met Gerard de Boer hadden ingestudeerd.  zie de foto’s.dsc_5181-herdenking-naam