17 mei 2016

Eeuwige verhalen in Orientalis H.Landstichting.

Sinds mensenheugenis zijn mensen op zoek naar de zin en betekenis van deze wereld: waar komen we vandaan? Waarom zijn de dingen zoals ze zijn? De verklaringen die ze bedachten, noemen we mythen. Culturen kunnen niet zonder die mythen. Het geloof in iets gemeenschappelijks is noodzakelijk als bindmiddel om identiteit, orde en samenhang te geven. Het zijn verhalen van alle tijden die al dan niet in aangepaste vorm, nog steeds worden verteld. Deze tentoonstelling gaat over twaalf verhalen zoals ze werden opgetekend en doorverteld in de monotheïstische godsdiensten. De verhalen in het Oude en Nieuwe Testament, die voor een deel ook werden opgenomen in de islamitische verhalenwereld, zijn van groot belang geweest voor de westerse cultuur. De laatste vijftig jaar echter is de kennis ervan enorm afgenomen. Veel mensen hebben geen idee meer wat de betekenis is achter het paasfeest, en dat is dan nog een van de meer bekendere feesten, zowel in de joodse als de christelijke cultuur. De expositie Eeuwige Verhalen vertelt verhalen uit de Bijbel waaronder, de schepping, de zondvloed, de Toren van Babel, de Exodus, de opstanding en het laatste oordeel. Deze verhalen worden in beeld gebracht door middel van diverse objecten, beelden, doeken, foto’s en maquettes uit de eigen collectie van het museum. Deze twaalf verhalen, die iedereen zou moeten kennen, zijn vanaf Pinksteren te zien. Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis Profetenlaan 2 6564 BL Heilig Landstichting. Geopend van dinsdag tot en met zondag 11.00 – 17.00 uur.Dodenboek van Hunefer in Eeuwige verhalen