14 mei 2016

Kabelkrant Omroep Berg en Dal wil van de foto’s af.

De Gelderlander kopte vanmorgen in haar zaterdagkrant “De bom barst bij Omroep Berg en Dal”. En meldde vervolgens: Bij Omroep Berg en Dal is een conflict over de koers van de kabelkrant dusdanig opgelopen dat de medewerkers Erik en Emmy Hell uit Millingen het bijltje erbij neer gaan gooien. Het conflict gaat over hoeveel foto’s er op de kabelkrant per item mogen komen. Op de achtergrond spelen de cultuurverschillen tussen de ‘Milbergse’ en Groesbeekse omroep, die vorig jaar min of meer gedwongen fuseerden. “Wij waren gewend om zeg tot 25 foto’s per item te plaatsen: ‘Groesbeek’ wil het liefst helemaal geen foto’s”, zegt Erik Hell. Uiteindelijk heeft het bestuur de knoop doorgehakt. Op de kabelkrant mogen per item maximaal vijf foto’s staan. Erik: “Maar daarvoor gaan de fotografen niet meer op pad. Terwijl foto’s wel de kracht zijn van de kabelkrant.”  Waarschijnlijk zal dit de doodsteek voor de kabelkrant van Omroep Berg en Dal worden. De bewoners van de voormalige gemeenten Ubbergen en Millingen aan de Rijn genieten al vele jaren van de foto’s op de kabelkrant en bij veel zorginstellingen, clubhuizen, winkels e.d. staat dan ook regelmatig de TV afgestemd op de kabelkrant van Omroep Berg en Dal (voorheen WFM) Vooral de oudere mensen waarderen de foto’s erg, omdat ze dan nog mee kunnen genieten van activiteiten die plaats gevonden hebben en waar ze zelf niet bij konden zijn. Het bestuur heeft het over klachten maar dat komt omdat er weinig foto’s uit het “Groesbeekse” te zien waren en dat komt dan weer omdat daar geen fotografen zijn, die zich beschikbaar hebben gesteld voor de omroep.  De huidige fotografen zijn vaak dag en nacht met deze (onbetaalde) hobby bezig en worden daar nu ook de dupe van. Voor de bewoners van het voormalige WFM gebied zal het  een flinke aderlating worden. Maar vooral voor Erik en Emmy, zij hebben een groot deel van hun leven dag en nacht werkzaamheden uitgevoerd voor de omroep en waren de drijvende kracht achter de kabelkrant. Zonder hen was het nooit zover gekomen. Door hen kwamen er ook zoveel adverteerders, waarvan vermoedelijk een deel zal afhaken als de foto’s verdwijnen, omdat er dan ook (vermoedelijk) minder kijkers komen. Omroep_Berg_en_Dal_logo1-DGB

Nadat Ubbergen, Millingen en Groesbeek op 1 januari 2015 samen gingen en de nieuwe gemeente Groesbeek werd gevormd (later Berg en Dal), moesten ook de lokale omroepen fuseren. Van meet af en boterde het niet. Onder meer over de kabelkrant liepen de meningen uiteen. Niet onbelangrijk: de kabelkrant van WFM was commercieel veel succesvoller dan de Groesbeekse.

Hoofdredacteur Willy Hopman van Omroep Berg en Dal betreurt de stap van het echtpaar Hell. “Vanaf het begin (na de fusie, red.) is gezegd dat de kabelkrant een mix moest worden. Tekst en foto’s dus. Maar er bleven teveel foto’s op komen. We kregen steeds meer klachten uit met name Groesbeek. Prima dat er foto’s bij de items staan, maar 21 foto’s van Pietje die jubileert; dat zegt de meerderheid van de kijkers niks. Ik betreur dat stap van Erik en Emmy, maar ik begrijp het wel.”

Erik en Emmy Hell – hij was programmaleider bij de voormalige Millingse omroep WFM – zijn 25 jaar met lokale omroep bezig geweest. “Het gaat me aan het hart”, zegt Erik. “Ik moet een passie loslaten.” Ze zullen de medewerkers van Omroep Berg en Dal nog wel leren omgaan met de software van de kabelkrant. Zodra die dat in de vingers hebben, is het einde oefening voor de Hells.