6 mei 2016

Viering bevrijding in Bevrijdingsmuseum Groesbeek.

Onder het motto “Vier dit jaar op 5 mei (Hemelvaartsdag) de bevrijding in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek” vierde het bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek op grootse wijze de bevrijding. Op deze Nationale Bevrijdingsdag was  er van 10.00-16.30 uur een feestelijk programma in en rondom het museum met muziek van o.a. Bubbles & Boa’s, de Politiekapel Gelderland-Zuid alsmede het tamboer- Lyra- en piperkorps van de Politie Gelderland-Zuid en Band of Four Brothers. Daarnaast was er een doorlopende demonstratie van zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlogstijd, film en tweedehands boekenverkoop. Rond het middaguur was de aankomst van de ‘Freedom Ride’ over de Liberation Route op het terrein van het museum. Het peloton met 500 fietsers met daarin de kopstukken van de gecombineerde schaats- en wielerploeg van Team LottoNL-Jumbo en diverse andere bekende Nederlanders hield een stop bij het Bevrijdingsmuseum voor een ravitaillering en een officiële ceremonie. Hierbij werd het door de topsporters vanuit Wageningen meegebrachte bevrijdingsvuur doorgegeven en opnieuw ontstoken nabij de Erekoepel van het Bevrijdingsmuseum. Robert Geesink nam het vuur vervolgens over om het in Wageningen af te geven. Na enige tijd vertrok het hele “peloton”onder politiebegeleiding weer om via de “Oversteek” naar Wageningen te rijden. De hele dag was het bijzonder druk. Zie de foto’s. DSC_4998 bevrijdingsmuseum naam (Large)