13 februari 2016

Galloways verplaatst ivm hoogwater.

Vrijdag zijn de Galloway runderen, welke nog in de Erlecomse polder in Leuth liepen, in verband met het hoge water in de uiterwaarden, verplaatst naar een hoger gelegen plek in de Groenlanden. Vorige week was al een poging gedaan, maar toen lieten ze zich niet verleiden om een stukje door het water te gaan. Dat was geen probleem. Ze werden bijgevoerd en zouden zelf automatisch naar hoger gelegen gebieden trekken. Nu het water dit weekend toch te hoog zal worden, moesten ze alsnog verplaatst worden. Maar daar hadden ze niet allemaal zin in. Deze keer gingen een aantal van hen wel het water in, doch kwamen na enige tijd zelf weer aan land en konden ze alsnog verplaatst worden. De actie werd uitgevoerd door de wildbeheerders, FREE Nature. zie de foto’s.DSC_5317 Galloways naamHoogwaterbericht van Waterpeil.nl van vrijdag:

Rijn bij Lobith naar 13 meter op zondag

De situatie in de Rijn ontwikkelt zich verder zoals gisteren verwacht. Door het vrijwel precies samenvallen van de nog langzaam oplopende afvoer uit de Bovenrijn en de alweer afnemende afvoer uit de Moezel is de stand stroomafwaarts van Koblenz al 2 dagen vrijwel stabiel. Voor situatie in Nederland betekent dit dat de stand, na de snelle stijging van gisteren, nog een dag of 2 langzaam verder zal stijgen. Vanmorgen werd de 12,75 overschreden, morgen verwacht ik 12,9 m en zondag 13 meter. Dat is dan ook het hoogste punt, want vanaf maandag gaat de stand weer omlaag.

Een stand van 13 m is een mooie stand omdat de uiterwaarden, buiten de kades, dan net onder water staan. Wegen in de uiterwaarden zijn net overstroomd en nevengeulen stromen mee.

Die daling die maandag inzet duurt minimaal een dag of 4 en verloopt met zo,n 25 tot 40 cm per dag, zodat de waterstand in de loop van de volgende week weer onder de 12 m zal komen.

In het weekend wordt vooral in Zuid Duitsland neerslag verwacht. De Bovenrijn zal vanaf maandag dan ook weer wat gaan stijgen, maar omdat de zijrivieren verder stroomafwaarts niet veel water te verwerken krijgen en omdat boven de 300 m vooral sneeuw valt, zal dit niet tot een nieuwe hoogwatergolf leden; wel zal de daling in Nederland vanaf donderdag weer langzamer gaan.

De hele volgende week blijft het aan de koude kant, met soms sneeuwbuien, zodat zich in een groot deel van de Duitse Middengebergten een aardig sneeuwdek kan vormen. Als dan tzt de dooi invalt kan dit dan weer wel voor hoogwater zorgen, maar dat is nog heel ver weg.