3 februari 2016

Bloemrijke akkerrand zoekt boer in Duffelt

Bloemrijke akkerranden in Groesbeek en omgeving zijn al jarenlang voor veel mensen een begrip. Ze vormen kleurrijke linten langs akkers en worden aangelegd op zichtlocaties om het landschap te verfraaien. Ze zijn een lust voor het oog voor bewoners, recreanten en toeristen. Ook verbeteren ze het leefgebied van tal van dieren zoals wilde bijen, vlinders, muizen en (akker)vogels. De stroken worden ieder jaar in april/mei ingezaaid met een zaadmengsel van plantensoorten die mooi bloeien. Voorbeelden zijn Zonnebloem, Groot kaasjeskruid, Boekweit, Phacelia, Korenbloem, Gele ganzenbloem en Klaproos. Het gewas blijft het hele jaar op het veld staan en biedt tot in het voorjaar voedsel en enige beschutting aan insecten, kleine zoogdieren en akkervogels als Patrijs, Kneu, Keep en Geelgors. In 2015 zijn in Groesbeek en omgeving voor 2,1 ha aan randen aangelegd, bij 11 deelnemende boeren op 17 locaties.Bloemrijke akkerrand langs Wylerbaan zomer 2015Nu de gemeente Groesbeek vergroot is als gemeente Berg en Dal met de Ooijpolder en de Duffelt ligt het voor de hand om de verbinding te zoeken met die nieuwe gebieden. De Ploegdriever is al sinds de oprichting in laatstgenoemde gebieden actief en heeft nu de opdracht van de nieuwe gemeente gekregen om te onderzoeken of er agrariërs in de Duffelt zijn die mee willen doen met bloemrijke akkerranden. De inzet is om in 2016 circa 1 ha aan bloemrijke akkerranden te realiseren, wat met een breedte van 3 m neerkomt op ruim 3 km aan randen. Er staat een goede vergoeding voor het gebruik van de akkerranden tegenover. De Ploegdriever zal zorg dragen voor aankoop van het zaadmengsel en het inzaaien.

In de Ooijpolder wordt niet actief geworven, omdat daar de kwaliteit van natuur en landschap vooruitloopt, wat in de nominatie van het gebied met de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2016 wordt bevestigd.
Akkerbouwers of veehouders met maïsland op zichtlocaties of langs recreatieve interessante routes (bijv. boerenlandpaden of het Pieterpad) die mee willen doen, kunnen contact opnemen met Geert Kroes (06-51984621) of Bart Willers (06-13021003).

Boeren en andere landeigenaren die hun grond op locaties verder weg van paden en wegen hebben liggen, kunnen ook deelnemen aan het agrarisch natuur- en landschapsbeheer van het Collectief Rivierenland. Hiermee kunnen vergoedingen voor het beheer van kruidenrijke akkerranden (alleen op klei) worden verkregen met contracten van 6 jaar. Voorwaarden zijn dat er aangrenzend opgaande elementen als knip- of scheerheggen, struweelhagen, boomgaarden of watergangen langs liggen en dat ze een netwerk vormen in het landschap. Binnenkort volgt meer informatie over inschrijving. Het contact loopt ook via Bart Willers.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.