29 januari 2016

Giro d’Italia startsein in Berg en Dal.

Donderdag werd op diverse plaatsen de provincie Gelderland het startschot gegeven voor de aftelling naar de Giro d’Italia. Ook de gemeente Berg en Dal gaf donderdagavond het startsein  voor deze aftelling van de 99 dagen  op weg naar de Big Start.  Daarvoor was het gemeentehuis al roze gekleurd. Na een openingswoord van wethouder Sylvia Fleuren, waarbij ze ook sprak met enkele partijen,  werd het startschot gelost door Chris Rouw en dochter Ingrid van Wielervereniging Breda voor wielrenster Linda Poelstra-Ringlever, specialiste in criteriums en wedstrijden in de heuvels / bergen.  Zij is inwoner van de gemeente Berg en Dal en woont aan de route. Ook was Wim Houben aanwezig. Hij wil, samen met zijn team (nu 7 man, inschrijving is nog mogelijk) , voor een goed doel, in dit geval de buurthuizen  in de gemeente Berg en Dal,  waar  allerlei nieuwe plekken ingericht zijn en activiteiten worden opgestart, op 28 april,  ivm deze Giro d’Italia,  vanuit Corso Bolzano in Turijn in tien dagen naar Groesbeek fietsen om op 7 mei, de dag van de doorkomst rond 14.00 uur te finishen op de Pannenstraat. Kijk voor meer info en aanmelding op /www.facebook.com/Giroesbeek2016. De 99e editie van de Giro d’Italia komt op 7 mei door de dorpen in de gemeente Berg en Dal,  dorpen Groesbeek, Beek en Berg en Dal. Dan laten we als gemeente (inter)nationaal zien dat de gemeente Berg en Dal een prachtige gemeente is waar je eindeloos kunt fietsen. Ook in andere steden en dorpen van de provincie Gelderland staan diverse gebouwen in het roze licht vanaf deze datum. Heel Gelderland is dan verbonden door de roze kleur van de Giro d’ Italia.  Zie de foto’s DSC_7069 gemeentehuis roze naam DSC_7133 Giro naam

 

GIRO D’ITALIA KLEURT GELDERLAND IN 99 DAGEN ROZE

 

Vandaag lanceerde de organisatie van de ‘Grande Partenza’, de start van de Giro d’Italia in Gelderland, haar 99 dagen campagne. In deze periode zal Gelderland door meer dan 1.500 activiteiten roze kleuren. Met het roze kleuren van onder meer de John Frostbrug in Arnhem en het Casino en de Mariënburg in Nijmegen en het aanbrengen van een gigantische roze racefiets bij Omnisport in Apeldoorn en een openingshandeling op Papendal werd het startsein gegeven.

 

Meer dan 1.500 side events

In aanloop naar de start van de Giro vinden meer dan 1.500 side events plaats in Gelderland. Ongeveer 500 evenementen worden onder initiatief van de centrale organisatie georganiseerd. Meer dan 1.000 activiteiten vinden plaats op initiatief van bedrijven of bewoners. Activiteiten die onder meer ontplooid worden zijn tachtig Piazza’s (sociale evenementen met Italiaanse buurtfeesten), zesendertig Mercato’s (speciale Italiaanse markten in samenspraak met bedrijfsleven), scholenprogramma (Italiaanse lesweek en fietsactiviteiten i.s.m. de KNWU), Start to Bike (i.s.m. NTFU). Het onderwijs in Gelderland grijpt de gelegenheid aan om een Giro Fietscampus (Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem Nijmegen) en Giro Experience (de samenwerkende ROC’s) in te richten.

 

Ambassadeurs

Giro Gelderland heeft vier bekende oud-wielrenners als ambassadeur. Vanaf het begin is Cees Priem betrokken, hij is initiator van de start van de Giro in Nederland. Vandaag werden daar Erik Breukink (2e in de Giro van 1988 en winnaar van twee etappes), Johan van der Velde (driemaal winnaar van het puntenklassement en winnaar van 3 etappes) en Jean Paul van Poppel (winnaar van vier etappes in de Giro) aan toegevoegd.

 

Fietstocht van Milaan naar Gelderland

Het officiële goede doel van Giro Gelderland is de Bas van de Goor Foundation.  Met als doel aandacht genereren voor het sporten met Diabetes, gaan zij een bijzonder avontuur aan. In 10 dagen brengt een team onder aanvoering van de voormalig topvolleyballer de roze trui van Milaan naar Gelderland. De trui zal bij de ploegenpresentatie op 5 mei arriveren.

 

Officiële Toertocht op 1 mei

Op 1 mei organiseert Giro Gelderland de officiële toertocht. Deze tocht voert over verschillende afstanden langs de steden en diverse gemeenten waar een kleine week later de professionals rijden. De inschrijving voor deze toertocht opent op 3 februari.

 

Informatiecampagne

De Giro Gelderland zal alle geïnteresseerden via verschillende kanalen informeren. Naast de website www.girogelderland.nl en social media, zal er onder meer in samenwerking met de Persgroep een Giro Gelderland Magazine op roze papier verschijnen in een oplage van 700.000 stuks.

 

Eventpartners

Centraal Beheer is de eerste officiële partner van Giro Gelderland. De verzekeraar, bekend van ‘ Even Apeldoorn Bellen’ is Citypartner voor de etappe in Apeldoorn.


Wedstrijdprogramma

Het programma voor de start van de Giro d’Italia:

  • 5 mei Ploegenpresentatie in Apeldoorn
  • 6 mei Eerste etappe in Apeldoorn (individuele tijdrit)
  • 7 mei Tweede etappe van Arnhem naar Nijmegen
  • 8 mei Derde etappe van Nijmegen naar Arnhem