12 december 2015

Berg en Dal hoog, Berg en Dal laag nieuw oud volkslied.

Vrijdag was de 10e en laatste uitzending van dit jaar van het Nieuwscafé van Dagblad De Gelderlander, i.s.m. met omroep Berg en Dal in de Mallemolen te Groesbeek. Tijdens deze uitzending stonden de nieuwe Omroep Berg en Dal, het nieuwe Volkslied voor de gemeente Berg en Dal en voetbalvereniging VVLK uit Leuth centraal. Jan Verbeet voorzitter van de omroep Berg en Dal en Wibo Kersten van Sociaal Groesbeek waren de eerste gasten aan de spreektafel, waar ze onder leiding van de journalisten Thed Maas en Roeland Segeren in debat gingen over de kosten en het nut van een lokale Omroep. Wibo Kersten had daar zijn bedenkingen over omdat er veel belastinggeld in gestoken moest worden, maar deze dag was ook bekend geworden, dat het financiële probleem met de gemeente Groesbeek en de omroep was opgelost. Overigens moet de Raad daar in januari nog haar fiat aan geven. Tijdens het muzikale gedeelte van deze middag werden de drie volksliederen uit de voormalige gemeenten ten gehore gebracht. Voor de oude gemeente Groesbeek zong Theo Giesbers  het lied Gruusbèk, waarbij hij op accordeon begeleid werd door door Wout Cornelissen. De Hofbrouwers uit Beek zongen het Ubbergs volkslied, dat ze op voorhand al hadden omgetoverd tot het Berg en Dals volkslied en voor Millingen werd een geluidsopname gestart, van vele jaren geleden uit de Verenging. Het publiek mocht hier een keuze uit maken en al gauw bleek dat bijna iedereen voor het lied Berg en Dal hoog, Berg en Dal laag was.  Overigens was alles niet officieel, maar het was wel een idee. De laatste gasten aan de spreektafel waren voorzitter Geert Keukens en  jeugdvoorzitter Theo Reijnen van VVLK uit Leuth. Zij spraken over de problemen en het voetbalgeweld, dat laatst op hun velden had plaats gevonden na de wedstrijd tegen CHRC uit Heelsum en de gevolgen voor de club. Columnist Bas van der Hoeven sloot op zijn manier de middag af. Deze middag was er ook een nieuwsquiz opgenomen in het programma.  De middagen krijgen ook 2016 een vervolg op de 2e vrijdag van de maand. zie de foto’s DSC_4767 Berg en Dalvolkslied