13 november 2015

Bevrijdingsklompjes uit Canada terug naar Nederland

De Canadees Theo Luykenaar, van Nederlandse afkomst en al 25 jaar verbonden met De Nederlandse COURANT in Canada, reist in november dit jaar naar Nederland om bijzondere bevrijdingsobjecten te overhandigen aan drie musea en de Liberation Route Europe. Dhr. Luykenaar verzamelde door de jaren heen een groot aantal Tweede Wereldoorlogsobjecten met hulp van de lezers van De Nederlandse COURANT en geeft deze nu een goed onderkomen in Canadese en Nederlandse musea. De overdracht vond op 11 november plaats in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek. Bijzonder in de collectie is een aantal rijkbeschilderde bevrijdingsklompjes. Zij werden in 1944 en 1945 gemaakt door dankbare Nederlanders als een herinnering voor hun Canadese bevrijders. Dhr. Luykenaar schonk eerder al drie bevrijdingsklompjes, een originele 1945 ‘Operation Manna’ prent en  een aantal historische pamfletten aan het Canadian War Museum in Ottawa en schenkt nu één bevrijdingsklomp aan het Klompenmuseum en de overige klompjes aan het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. De collectie verdelen is niet onverantwoord, benadrukt Luykenaar: de drie klompjes die in Canada blijven zijn dubbele exemplaren en de grote klomp die naar Eelde gaat staat op zichzelf en hoort niet bij de set kleine bevrijdingsklompjes. De meest complete collectie zal binnenkort in het Bevrijdingsmuseum te zien zijn. zie de foto’s.DSC_4294klompjes naam

Ook het Streekmuseum Vlaardingen heeft iets om zich op te verheugen. Zij kregen een antieke Franse gravure die Theo’s ouders in september 1945 in het huis van Anton Mussert vonden. De Liberation Route Europe tenslotte ontving een aantal historische Philadelphia kranten, beginnende op D-Day 6 juni 1944 tot het einde van de oorlog.

Op woensdag 11 november, ‘Remembrance Day’, de dag van de Dodenherdenking in Groot Brittannië en Canada, waren de conservatoren van de drie musea en een afgevaardigde van de Liberation Route Europe in het Bevrijdingsmuseum om de schenkingen in ontvangst nemen. Ze werden overhandigd door dhr. Luykenaar die als afgevaardigde optrad. De stukken werden aan de Canadese en Nederlandse musea geschonken namens de lezers van De Nederlandse COURANT in Canada.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.