8 november 2015

Marketentstersdag 2015 in Ooij

Schutterij Eendracht uit Ooij had zondag 8 november de eer om de Gelderse “Marketentstersdag” te organiseren in Zaal de Vink te Ooij. Dit jaarlijks terugkerend evenement wordt elke keer door een andere schutterij georganiseerd. Na de opening werd eerst begonnen met een H. Mis met pastoor Henk Janssen en met muzikale medewerking van het koor Encore, waarna een korte rondgang door het dorp volgde, voorafgegaan door de muziek van de drumfanfare van Eendracht Ooij. zie de foto’s deel 1;  deel 2.DSC_3129 Marketentster naam

Marketenstersdag 2015 in Ooij.

Door een grote opkomst van 175 personen is de Marketenstersdag Gelderland een prachtig, maar vooral gezellig evenement geworden.

Om 09.30 uur dienden zich de eerste gasten al aan bij zaal De Vink en dat ging door tot 10.00 uur.

Na het eten van de koffie en krentenbrood, werd de dag geopend door W. Heinen voorzitter van de Schutterij Eendracht Ooij. Hij bedankte de aanwezigen voor de grote opkomst en heette een ieder van harte welkom in Ooij. Hij gaf een uiteenzetting hoe men bij de Eendracht tot het oprichten van een Marketentsters was gekomen in 2010. Hij gaf aan dat na een moeilijke start er nu een fijne Marketentstersgroep is, waar de gehele Schutterij trots op is. In een korte tijd is dit grote evenement prima georganiseerd door Nel Huisman, Willemien Schel, Marian Engelen en Wilma Heinen. Dit met ondersteuning van de penningmeester Geert Basten en secretaris Vincent Leenders.

Hierna kwam de voorzitter van de Federatie St. Hubertus van de Gelderse Schutterijen Wim Sanders aan het woord. Hij prees de Eendracht voor het organiseren van dit grote evenement. Hij gaf aan dat dit een mooie opstap is naar volgend jaar, het 5 jarig bestaan van deze groep dat in Babberich gevierd gaat worden.

Door het jurylid van de marketentsters Elise Sanders, werd ook dank overbracht namens het jurycollege. Zij bleef ook even stil staan bij het plotseling overlijden van de echtgenoot van een marketentster uit Lobith. Als gevolg hiervan was deze hele groep afgevallen voor deze prachtige dag. Zij gaf aan dat alle Marketentsters meeleefden met dit plotselinge verlies van een Schuttersvriend.

Om 11.30 uur kwam Pastoor Janssen en hij droeg de Heilige Mis op. Deze mis werd prachtig ondersteund door het koor Encore onder leiding van Henk Hubers en Ruud van Moerkerk. In zijn preek gaf de Pastoor aan dat het hem nog vreemd overkwam dat tijdens de Mis bier gedronken werd. Maar volgens hem hoorde dat bij de Schutterij. Hij moest er aan wennen. Maar hij gaf aan dat deze Mis meer toeschouwers had dan de overige Heilige missen op deze zondag. Dat vond hij weer positief. Hij was te spreken over de aandacht van zijn toehoorders en wilde dit nog wel eens overdoen.

Om 12.30 uur volgde de rondgang door het dorp. Het was een prachtige optocht, die werd begeleid door de tamboers van de Eendracht.

Hierna werd genoten van een bijzonder lekkere brunch verzorgd door personeel van zaal De Vink. Niets ontbrak hieraan.

Na een borreluurtje dat met optredens van een Achterhoekse Engel werd opgeluisterd, kwam de Drumfanfare van de Eendracht in actie. Na 45 minuten muziek stond de zaal in vuur en vlam. Het langdurig applaus gaf wel aan dat ze hun best hadden gedaan om de boel te vermaken.

Daarna was het de beurt aan het koor of zanggezelschap De Waalklinkers. Zij gaven hun beste liedjes ten gehore. Dit werd ook prima ontvangen getuige dat er meegezongen en gedanst werd.

De middag werd voortgezet door prima muziek, zang en trompet van Henk Hubers.

Omstreeks 17.30 uur kwamen de Mandelinos een Duits talig gezelschap, dat de stemming er in hield. Zij deden ook de trekking van de loterij samen met onze Koningin Monique Awater.

Om 18.00 uur kwam aan deze fantastische dag een einde en een ieder ging tevreden huiswaarts.

Wim Heinen.

Schutterij Eendracht.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.