25 oktober 2015

Eerste Wijkheldendag op zondag 25 oktober 2015

Om alle Wijkhelden uit de regio, jong en oud, in het zonnetje te zetten organiseerde de  Dar samen met stichting N.E.C. Doelbewust een Wijkheldendag op  zondag 25 oktober. Ruim 250 Wijkhelden ruimden deze zondag zwerfafval op in het Gofferpark en sloten af met een bezoek aan de voetbalwedstrijd N.E.C. – FC Groningen. Ook de Wijkhelden uit Leuth waren hierbij aanwezig. zie de foto’s DSC_7685 wijkhelden naam

 

 

Wat doen Wijkhelden?

Wijkhelden zijn actief in bijna heel het verzorgingsgebied van Dar (Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen en Nijmegen) en houden samen hun buurt schoon. Wijkhelden ruimen per maand maar liefst 500 zakken zwerfafval op. De kinderen doen dat in groepjes, onder begeleiding van een volwassene. Er zijn ook volwassenen die alleen of in groepen op pad gaan. Door regelmatig een opruimronde te houden in de buurt, zorgen ze ervoor dat er zo weinig mogelijk zwerfafval ligt. Dit ziet er beter uit en zorgt er ook voor dat mensen minder snel nieuw afval weggooien in de openbare ruimte.

 

Een zakcentje voor de kinderen, materiaal en andere voordelen

Dar verzorgt alle benodigdheden (knijpers, speciale zwerfafvalzakken en veiligheidshesjes) voor de Wijkhelden. Kinderen uit groep 3 t/m 8 krijgen van de gemeente een zakcentje voor hun werk. Zij leren ondertussen hoe het is om actief en betrokken te zijn bij de samenleving. Voor volwassenen is het een eenvoudige manier om een waardevolle en direct zichtbare bijdrage te leveren aan een schone buurt.

 

Meer dan 1250 Wijkhelden in de regio
Het project Wijkhelden is december 2014 van start gegaan. In nog geen jaar verder, zijn er nu al meer dan 1250 Wijkhelden in de regio actief. In Nijmegen zijn tot op heden de meeste Wijkhelden actief, maar ook in de andere gemeenten groeit het aantal Wijkhelden flink. Dar streeft er samen met regiogemeenten naar om ook in de omliggende gemeenten teams te realiseren. Zij roepen daarom inwoners uit Beuningen, Druten, Groesbeek en Heumen op ook een steentje bij te dragen aan een schone buurt en zich aan te melden als Wijkheld. In de verschillende gemeenten zijn al vrijwilligers actief die zwerfafval opruimen. Ook zij kunnen zich aanmelden als Wijkheld en zich blijven inzetten voor een schone buurt.

 

Meer informatie over Wijkhelden en/of aanmelden? Kijk op www.wijk-helden.nl.