23 oktober 2015

Oorlogs- en bevrijdingsdagboeken uit het Rijk van Nijmegen online

Donderdag 22 oktober was de lancering van het project van het Regionaal Archief Nijmegen en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 , die samen 40 van hun mooiste dagboeken uit het Rijk van Nijmegen online hebben gezet. Het is een eerste stap naar het digitaal beschikbaar stellen van zoveel mogelijk dagboeken uit oorlogs- en bevrijdingstijd voor onderzoek, maar ook gewoon voor vele uren leesvermaak. In het Bevrijdingsmuseum werd gesproken door conservator Rense Havinga (Bevrijdingsmuseum) over het dagboek als bijzonder kijkje in het verleden, alsmede door Archivaris Freek Huitink (Regionaal Archief), die tevens demonstreerde hoe de website werkt. En als laatste las  Fiet Schretlen  voor uit het dagboek van haar zus Trees Schretlen.  zie de foto’s.DSC_6939 bevrijdingsmuseum naam

 

Het Regionaal Archief Nijmegen en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek zetten samen 40 van hun mooiste dagboeken uit het Rijk van Nijmegen online. Het is een eerste stap naar het digitaal beschikbaar stellen van zoveel mogelijk dagboeken uit oorlogs- en bevrijdingstijd voor onderzoek, maar ook gewoon voor vele uren leesvermaak. De Strijd om Nijmegen is begonnen! ’s Morgens zien we op de Kopsche hof de laatste achtergebleven Duitser zich overgeven! Alles in de haast en in wanorde achtergelaten! Bert komt thuis met een sigaret van een Amerikaan! schrijft Trees Schretlen op 18 september 1944 in haar schoolagenda. Ze woont aan de Holleweg 67 in Beek-Ubbergen en ziet de bevrijding van dichtbij. Iedere bladzijde van haar dagboek versiert ze met tekeningen, souvenirs, gedroogde herfstbladeren en krantenknipsels.

Ze is niet de enige. Honderden mensen namen bij de start van Operatie Market Garden de pen ter hand en begonnen een dagboek. In de archieven van het Bevrijdingsmuseum en het Regionaal Archief is van veel straten en wijken wel een dagboek te vinden dat de gebeurtenissen tijdens Operatie Market Garden en de bevrijding beschrijft. Het betreft dagboeken uit Nijmegen, Groesbeek, Molenhoek, Mook, Wijchen, Malden, de Ooij en andere plaatsen in de frontlinie.  Ze schrijven over bezetting en angst, over bombardementen en verlies, over bevrijding en vreugde, over evacuatie en onzekerheid, over wederopbouw en hoop.

Hun verhalen zullen vanaf 22 oktober a.s. te vinden zijn via de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (www.hvng.nl/oorlogsdagboeken) en de Atlas WO2 Nijmegen (http://kaart.nijmegen.nl/wo2/).  Daar kunnen bezoekers onder meer op  een interactieve kaart van Nijmegen en de regio zien welke dagboeken er in hun straat, wijk of dorp geschreven zijn en meteen doorklikken naar aanvullende informatie en digitale scans van deze dagboeken. In de Atlas WO2 kunnen de dagboeken daarnaast ook bekeken worden in combinatie met kaartlagen die nog meer informatie bieden over de stad in oorlogstijd, zoals luchtfoto’s van de stad en een overzicht van bombardementen en granaatinslagen. Op termijn zullen meer dagboeken online komen.  Dit kost echter tijd omdat van ieder dagboek de auteur of nabestaanden opgespoord moeten worden om toestemming te verkrijgen voor publicatie.

Voor nog onontdekte dagboeken hebben wij zeker ook interesse. Heeft u zelf nog een dagboek uit de tijd van de oorlog en de bevrijding? Dan kunt u zich melden bij het Regionaal Archief Nijmegen en het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.