17 oktober 2015

Nijmeegse wethouder start actie tegen rioolrommel.

Op vrijdag 16 oktober heeft wethouder van openbare ruimte, Renske Helmer-Englebert in Nijmegen Noord, het startsein gegeven van de Nijmeegse variant van de landelijke campagne ‘Niet in het riool’. De wethouder bracht, geflankeerd door Nijmeegse Annie, het belang van deze campagne onder de aandacht. Samen met andere gemeentes ondersteunt de wethouder de campagne van Stichting RIONED die zich vooral richt op het tegengaan van schoonmaakdoekjes in het riool. Deze doekjes zorgen geregeld voor vastlopers, verstoppingen en andere problemen. Dit leidt tot onnodig veel kosten voor onderhoud en ontstoppingen. Tijdens de startbijeenkomst gaf de wethouder aan dat geen rommel in het toilet net zo gewoon moet zijn als het scheiden van afval zoals papier, glas, gft en restafval. Wethouder Renske Helmer-Englebert deelde samen met Nijmeegse Annie afvalbakjes uit voor op het toilet om daar voortaan de hygiënedoekjes, snoetenpoetsers en tissues in te doen. Op www.nietinhetriool.nl is meer informatie beschikbaar over de campagne.  zie de foto’s. DSC_5070 rioolactie naam

Andere wethouders voeren net als wethouder Helmer-Englebert campagne, waaronder Harry van der Molen van Leeuwarden, Filip van As van Zwolle, Menno Tigelaar van Amersfoort, Rainer Kersten van Vaals en John Frenken van Son en Breugel. De wethouders roepen op om geen rommel in het toilet te gooien. Veel Nederlanders denken dat schoonmaakdoekjes door de wc gespoeld kunnen worden maar het tegendeel is waar. Met name rioolgemalen moeten steeds vaker worden stilgelegd en ontdaan worden van bergen samengeklonterde hygiënedoekjes, snoetenpoetsers en tissues. Dit kost de maatschappij jaarlijks tientallen miljoenen euro’s.