17 oktober 2015

Luisterkei onthuld bij de Oversteek in Nijmegen.

Sunset March, Stichting Liberation Route Europe en Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN) hebben woensdag  in Nijmegen een luisterplek van de Liberation Route verplaatst.  Deze luisterplek herinnert sinds 2008 aan de heroïsche Waaloversteek van Amerikaanse militairen op 20 september 1944 om de Noordzijde van de verkeersbrug bij Nijmegen te veroveren. De luisterplek lag eerst in het Valkhofpark en verhuisde naar het 20 Septemberplein bij de nieuwe brug “De Oversteek”.  Daarmee kwam de luisterplek op de plaats waar de Waaloversteek ruim 71 jaar geleden plaats vond. Bovendien sluit de nieuwe locatie aan op de Sunset March, die iedere avond plaats vindt ter herdenking van de 48 omgekomen Amerikaanse militairen.  Vrijdagavond werd de luisterkei onthuld door Jurriaan de Mol, directeur RBT KAN, Bert Velthuis, wethouder gemeente Nijmegen,  Generaal bd H Scheffer (voorzitter Stichting Veteranen platform) en Colonel King (Amerikaanse Militair Attaché in Nederland) Bij deze gelegenheid bood de directeur van het Bevrijdingsmuseum uit Groesbeek, dhr. Wiel Lenders, een originele peddel aan, zoals die gebruikt was in 1944 bij de oversteek (deze moest wel weer terug naar het museum).  Na de onthulling liepen de aanwezigen de Sunsetmarch, een eerbetoon aan de Amerikaanse militairen. Iedere avond loopt een veteraan over de Nijmeegse brug De Oversteek het eerbetoon. Tijdens de tocht gaan één voor één de 48 lampen op de brug aan. Deze staan voor de 48 omgekomen militairen in 1944. Brigadegeneraal b.d. Hein Scheffer was vrijdagavond ‘loper van de dag’ bij de Sunsetmarch. Samen met nog een tiental anderen liepen ze om 18.48 uur de lichtmasten voorbij. Bij het herdenkingsmonument aan de overzijde van de brug aangekomen, het einde van de herdenkingstocht, kreeg Scheffer een oorkonde.  zie de foto’s DSC_5179 luisterkei naam

Peddel uit 1944 wijst naar historische plek’

Verhaal over heroïsche Waaloversteek nu te beluisteren bij ‘De Oversteek’

In 1944 staken militairen van de 82 nd Airborne Division bij Nijmegen op heroïsche wijze de Waal over om de noordzijde van de ‘oude’ Waalbrug te veroveren. Als eerbetoon aan de 48 omgekomen Amerikanen is een luisterplek van de Liberation Route verplaatst naar de zuidelijke opgang van de ‘nieuwe’ stadsbrug De Oversteek. Op de plek waar de Waaloversteek plaats vond kan nu iedereen met een mobiele telefoon of tablet het verhaal beluisteren. Generaal bd Hein Scheffer (voorzitter Stichting Veteranenplatform), Luitenant Kolonel Ryan King (Assistant US Army Attaché) en de Nijmeegse wethouder Bert Velthuis onthulden samen de luisterplek. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 toonde een peddel van het type dat op 20 september 1944 bij de Waaloversteek werd gebruikt.

De verplaatsing van Liberation Route luisterplek nummer 17 is een gezamenlijk initiatief van de Sunset March en Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN). De luisterplek over de Amerikaanse Waal Crossing lag sinds 2008 in het Valkhofpark. Met de nieuwe stadsbrug ‘De Oversteek’, het kunstwerk ‘Lights Crossing’ en de dagelijkse Sunset March is er steeds meer aandacht voor één van de meest indrukwekkende momenten in de Nijmeegse geschiedenis. RBT KAN en de initiatiefnemers van de Sunset March brengen met de verplaatsing van de luisterplek naar de historische locatie een nieuw eerbetoon aan de 48 mannen die hun leven gaven voor onze vrijheid. Het verhaal over de Waaloversteek is in drie talen te beluisteren via www.liberationroute.nl

Sunset March
Als eerbetoon aan de geallieerden die vochten tijdens de Waal Crossing, ontstond de dagelijkse Sunset March. De nieuwe stadsbrug van Nijmegen, De Oversteek, ligt op de plek waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen de Waal overstaken. De 48 paren lichtmasten op de brug worden rond zonsondergang na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Als de eerste lampen onder de zuidelijke boog van de brug zijn ontstoken, kan iedereen onder leiding van een veteraan meelopen als de lichten één voor één aangaan. www.sunsetmarch.nl

Liberation Route Europe
De Liberation Route Europe volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route start in Zuid-Engeland en loopt via Normandië, de Ardennen, het Hürtgenwald en Nederland richting Berlijn. De route gaat verder naar de Poolse stad Gdansk, waar bijna twee generaties later een democratische revolutie op gang kwam om de afscheiding van Europa op te heffen. De Liberation Route Europe laat u beleven wat zich in 1944-1945 afspeelde. In Nederland liggen 170 luisterplekken, waarvan meer dan 20 in Nijmegen en omgeving. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen tijdens de laatste oorlogsjaren. De verhalen van die plekken kunt u gratis downloaden vanaf www.liberationroute.nl of de app Liberation Route Europe.