15 oktober 2015

Eerste expositie in Valkhofbunker

In de Valkhofbunker zijn vanaf 25 oktober 2015 exposities te bezichtigen over Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog. Hier kunnen bezoekers lezen, horen en ervaren wat Duitsers, geallieerden en het verzet doormaakten tijdens de bevrijding van Nijmegen, die zich voor een deel in en rondom de bunker afspeelde. De Valkhofbunker is de enige bunker die is overgebleven van drie bunkers die de Duitse bezetter in het Valkhofpark bouwde om de Waalbrug te verdedigen tegen de geallieerden. Het is een zogeheten dubbele mitrailleursbunker, waarin plaats is voor twee mitrailleurs. Het vestingwerk bevindt zich onder het hoogste uitkijkpunt van het Valkhof, met uitzicht op de Waalbrug en de Ooijpolder. In september 1944 hebben hevige gevechten plaatsgehad rond het Valkhof en de drie bunkers. Deze gevechten speelden een belangrijke rol tijdens Operation Market Garden, de grootste militaire operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bunker was onlangs, tijdens het Open Monumentenweekend, al even geopend. Lees hier onder verder. Foto afkomstig van Stichting ValkhofbunkerValkhofbunker-geopend naam

 

De gemeente Nijmegen vindt als oudste stad van het land de geschiedenis van de stad belangrijk. In en rondom het Valkhofpark zijn veel sporen uit verschillende historische perioden te vinden, zoals de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Omdat Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog een frontstad was, is er uiteraard ook veel dat hieraan herinnert. De openstelling van de Valkhofbunker is een van vele manieren om de herinnering levend te houden aan dit indrukwekkende tijdvak uit de Nijmeegse geschiedenis.  De bunker is eigendom is van de gemeente, maar het initiatief om de bunker te heropenen komt van Stichting Valkhofbunker. De stichting draagt zorg voor exposities en rondleidingen en het onderhoud van de bunker.

De Valkhofbunker doet op 25 oktober mee aan 024 Geschiedenis, een weekend boordevol Nijmeegse geschiedenis. Op www.valkhofbunker.nl staat binnenkort wanneer de bunker permanent opengaat voor publiek. U kunt er ook op afspraak terecht via info@valkhofbunker.nl. De ingang van de Valkhofbunker bevindt zich onder het oostelijke uitkijkpunt in het Valkhofpark.