22 augustus 2015

Turkmeense volksdag in Museumpark Orientalis

Centraal-Azië is het gebied tussen de Kaspische Zee en de Russische, Afghaanse en Chinese grens. De -stans, Turkmenistan, Oezbekistan, Kazakhstan etc. allemaal voormalige Sovjetrepublieken. Het is vooral ook een gebied met een rijke artistieke, culinaire en religieuze traditie. Overal verspreid in Centraal-Azië wonen de Turkmenen. Dit voormalige nomadenvolk spreekt een oude variant van de Turkse taal. Kom zondag 23 augustus kennismaken met de Turkmeense kunst én keuken. De Turkmeense haute cuisine werkt veel met schapen-, kamelen-en gazellenvlees. Net zoals bij Haggis is het niet ongebruikelijk om het vlees in een schapenmaag te naaien en  vervolgens een dag lang in heet zand te begraven. Veel gebruikte groenten zijn radijs, tomaten en pompoen. Veel gebruikte specerijen zijn saffraan en duivelsdrek. Abrikozen, rozijnen, sesamolie en zure zuivelproducten zijn ook prominent aanwezig in het Turkmeense culinaire smaakpalet. Om 13.00 en 15.00 uur wordt een lezing verzorgd door Saffraan Reizen in het Hoofdgebouw over reizen in Centraal-Azië. Jarig = gratis entree! Ben je jarig op de dag van je bezoek? Dan krijg je gratis entree! Aantoonbaar bewijs meenemen s.v.p. Meer informatie:  www.museumparkorientalis.nl;  foto Museumpark OrientalisMuseumpark-Orientalis-2015-08-23-Turkmeense-volksdag-foto