15 augustus 2015

DE ZEVEN WINDTEMPELS VAN GONDA VAN DER ZWAAG

Fotoverslag van een levenswerk.   DE ZEVEN WINDTEMPELS VAN GONDA VAN DER  ZWAAG;   WINDTEMPEL VII ”Morgenland” is de laatste Windtempel die de Plasmolense kunstenaar  Gonda van der Zwaag in juni 2015 heeft gebouwd in Museumpark Orientalis. Bij de bouw zijn materialen gebruikt als: Stammen, horens, geweien, schedels, botten, veren, touw en vitrage. De eerste Windtempel bouwde zij in 1986 in Diepenheim, voor een van de eerste beeldenroutes in Nederland. De anderen werden opgericht in Heerenveen, Baarn, Amsterdam, Katwijk aan de Maas en Beuningen. De “tempel” is als een achtergelaten offerplaats. Nomadisch volk heeft deze plek gebruikt voor haar rituelen en offeranden en trekt dan weer verder naar andere oorden. Deze “tempels” worden overgelaten aan de elementen van de natuur en vergaan uiteindelijk door weer en wind. In het hele werkzame leven van deze kunstenaar zijn vergankelijkheid en de dunne scheidslijn tussen leven en dood de rode draad in haar werk geweest. In een prachtig opgeknapte ruimte in de Karavanserai hangt nu haar levenswerk. Twintig grote foto’s van alle windtempels naast een compilatie van het ontstaansproces van deze laatste Windtempel kan men in Museumpark Orienalis bewonderen tot het najaar van 2016. DSC_0208 windtempel Orientalis naam

vUu cJopKvJde